The refugee crisis in Djibouti and the role of the united nations
Cibuti'de mülteci krizi ve Birleşmiş Milletler'in rolü
  1. Tez No: 532103
  2. Yazar: MOHAMED AHMED ABDILLAHI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FİLİZ KATMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Birleşmiş Milletler, Cibuti, Kriz, Mülteci, Crisis, Djibouti, Refugee, United Nations
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu tez, Cibuti'de meydana gelen mülteci krizine, mücadelelerine ve Birleşmiş Milletler'in ve mülteci ajansının rolüne odaklanmaktadır. Ayrıca, Birleşmiş Milletler'in Cibuti'deki mülteciler için somut bir şey yapmada neden başarısız olduğu sorusuna cevap vermeye de çalışmaktadır. İkinci olarak, bu tez, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin İkinci Dünya Savaşı ve Afrikalı mültecilerden sonra, özellikle Cibuti kamplarında yaşayan Avrupalı mültecilerle olan muamelesini karşılaştırmaya çalışmaktadır. Aynı zamanda Cibuti'de açılan ilk mülteci kampıdır; mülteciler hala aynı tür sorunlarla karşı karşıya bulunmaktadır. Bu tez beş bölümden oluşmaktadır. İlk bölüm konu hakkında genel bilgi verir. İkinci bölümde mültecilerin tarihi, uluslararası mülteci hukuku ve Birleşmiş Milletler mülteci kuruluşu olan Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği ve görevi hakkındadır. Üçüncü bölümde Doğu Afrika ülkelerinden ve Yemen'den gelen mülteciler ve mültecilere neden olan sorunlar ve çatışmalar anlatılmaktadır. Ayrıca Cibuti'deki mülteci kamplarının tarihi de sunulmaktadır. Dördüncü bölümde kamplarda yaşananlar, Cibuti'deki mültecilerin sorunları ve mücadeleleri, Birleşmiş Milletler ve kurumlarının rolü, önerileri ve sorunların üstesinden derinlemesine bahsedilmektedir. Mültecilerin anket sonuçları da dahil edilmiştir. Sonuç bölümünde de araştırmanın bulguları sunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis focuses on the refugee crisis happening in Djibouti, their struggles and the role of the United Nations and its refugee agency play. It also tries to answer the question why the United Nations has failed to do something concrete for the refugees in Djibouti. Secondly, this thesis tries to compare the treatment of the United Nations High Commissioner for Refugees towards the European refugees after the Second World War and the African refugees especially those who live in the Djibouti camps. It also questions why after 27 years since the first refugee camp opened in Djibouti; the refugees are still facing the same kind of problems. This thesis consists of five chapters. The first chapter gives general information of the topic. The second chapter talks about the history of refugees, the international refugee law and practices and the United Nation's refugee agency United Nations High Commissioner for Refugees and its mandate. The third chapter explains about the refugees from Eastern African countries and Yemen and the problems and conflicts that had caused the refugee. It also presents the history of the refugee camps in Djibouti. The fourth chapter explains deeply about the reality in the camps, the problems and the struggles of the refugees in Djibouti, the role of the United Nations and its agencies, suggestions and overcoming the problems. The questionnaire results of the refugees are also included. In the conclusion, findings of the research are presented.