Üniversite öğrencilerinin dizi karakterleri ile kurdukları parasosyal ilişkideki iki etken: Psikolojik sağlamlık ve yaşam doyumu
Two determinant in the parasocial relationship that university students associate with series characters: Resilience and life satisfaction
- Tez No: 532104
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NURAY TAŞTAN AKDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: parasosyal ilişki, parasosyal etkileşim, psikolojik sağlamlık, yaşam doyumu, parasocial relationship, parasocial interaction, resilience, life satisfaction
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu çalışmanın temel amacı, üniversite öğrencilerinin dizi karakterleri ile kurdukları parasosyal ilişki üzerindeki psikolojik sağlamlık ve yaşam doyumunun yordama gücünü incelemektir. Bu çalışmada üniversite öğrencileri; cinsiyet, sınıf düzeyi, anne eğitim durumu, baba eğitim durumu, aylık gelir durumu ve haftalık izlenilen dizi saatine göre sınıflandırılarak parasosyal ilişki durumları açısından karşılaştırılmışlardır. Son olarak da parasosyal ilişki üzerinde etkisi olduğu düşünülen psikolojik sağlamlık ve yaşam doyumu kavramlarının parasosyal ilişki durumunu yordama güçleri yapılan path analizi ile incelenmiştir. Araştırma grubunu, 110 erkek (% 24.5) ve 339 kadın (% 75.5) olmak üzere toplam 449 üniversite öğrencisi oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak; Parasosyal Etkileşim Ölçeği, Kendini Toparlama Gücü Ölçeği ve Yaşam Doyumu Ölçeği kullanılmıştır. Araştırma sonucunda, araştırmada yer alan demografik değişkenlerin ve haftalık izlenilen dizi saatinin parasosyal ilişki kurma üzerinde anlamlı bir fark oluşturmadığı bulgusu elde edilmiştir. Bununla birlikte psikolojik sağlamlık ve yaşam doyumunun parasosyal ilişki kurma üzerinde düşük düzeyde anlamlı şekilde yordama gücü olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The main aim of the present study was to investigate the predictive power of resilience and life satisfaction on the parasocial relationship that university students have with their series characters. In this study university students; gender, grade level, mother education status, father education status, monthly income status and series watching status and weekly watched series hours were compared in terms of parasocial relationships status. Lastly, the predictive power of parasocial relations of resilience and life satisfaction concepts, which are thought to have an effect on parasocial relations, was examined by path analysis. The sample of the study consisted of 449 university students, 110 male (24.5%) and 339 female (75.5%). As the instruments used in the study; Parasocial Interaction Scale, Resilience Scale and Life Satisfaction Scale. At the end of the study, it was found that the demographic variables included in the research and the weekly monitored sequence time did not make a significant difference on the parasocial relationship formation. However, it has been found that resilience and life satisfaction have a significant effect on the formation of parasocial relations at a low level.