Nizamettin Nazif Tepedelenlioğlu'nun hayatı, edebi kişiliği ve romanlarının incelenmesi
Nizamettin Nazif Tepedelenlioğlu's life, literary personality and analysis of novels
  1. Tez No: 532121
  2. Yazar: HÜSEYİN ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZNUR ÖZDARICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyografi, Türk Dili ve Edebiyatı, Biography, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Nizamettin Nazif Tepedelenlioğlu, Roman, Edebi Kişiliği, Kara Davud, Popüler Tarihî Roman, Nizamettin Nazif Tepedelenlioğlu, Novel, Literary Personality, Kara Davud, Popular Historical Novel
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 211
Özet
Bu çalışmada Türk yazın tarihinde gazetecilik faaliyetleri ile ön planda olmuş bir roman yazarı olarak edebiyatımızda gerekli ilgiyi görmemiş olan Nizamettin Nazif Tepedelenlioğlu'nun (1901-1970) hayatı, edebi kişiliği ve romanlarının incelenmesi konusu üzerinde durulur. Yaşadığı yıllar itibari ile Osmanlı Devleti'nin çöküşüne ve Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşuna tanıklık eden yazar, edebiyatımıza yazıldığı dönemde büyük yankılar uyandıran fakat günümüzde unutulan birçok eser kazandırmıştır. Köşe yazıları, inceleme yazı dizileri, roman, hikaye ve film senaryosu yazarı olan Nizamettin Nazif, edebiyatımızın güçlü kalemlerindendir. Kısa memurluk yaşamından sonra ölümüne kadar gazetecilik mesleği ile uğraşan Nizamettin Nazif, yazmış olduğu romanları ile de edebiyat tarihimizdeki yerini almıştır. Çalışmamızda yazarımızın romanları, roman eleştiri metotlarına göre değerlendirilmiştir. Nizamettin Nazif yeni kurulan Türkiye Cumhuriyeti'nin genç yazarlarındandır. Cumhuriyet'in ve Mustafa Kemal Atatürk'ün yılmaz bir savunucusudur. Eserlerinde Türk milletinin yüceliğini göstermek amacıyla kimi zaman yarattığı hayali Türk kahramanlarla kimi zaman da tarihi Türk kahramanlarla milletimize Türklük bilinci aşılamayı amaçlamıştır. Eserlerinde yücelttiği Tüklük kavramı karşısında ise Osmanlı Hanedanı'na mensup kişileri ve Osmanlı Devleti yönetim anlayışını eleştirmiştir. Yazdığı eserlerde kullandığı eleştirel dili ve şahsi yaşamındaki renkliliğinden dolayı ''Deli Nizam'' olarak anılan yazarımız Cumhuriyet'in kuruluşundan ölümüne kadar edebiyatımızın tarihi roman yazarları arasında yer almıştır. Romanları yazıldığı dönemde edebiyatımızda büyük yankı uyandırmış; fakat günümüzde gerekli ilgiyi görememiştir. Nizamettin Nazif Tepedelenlioğlu, edebiyatımızın tozlu raflarında kalan, günümüz edebiyatçıları tarafından unutulan, edebiyatımıza renk katmış bir yazarımızdır.
Özet (Çeviri)
This study focuses on the investigation of Nizamettin Nazif Tepedelenlioğlu's(1901-1970) life, literary personality, and novels, which has not been seen in our literature as a novelist who has been pre-screened with journalism activities in the history of Turkish literature. During the years he lived; the novelist who witnessed the collapse of the Ottoman Empire and the establishment of the Republic of Turkey has brought many works that creates great echoes in that period but forgotten now. Nizamettin Nazif, a columnist in the newspapers, a review writing series, a novel, a story and a film screenplay, are the strong points of our literature. Nizamettin Nazif, who is dealing with the journalism profession until his death after his brief civil service life, has also taken his place in literature history with his novels. In our work, novels are evaluated according to novel criticism methods. Nizamettin Nazif is a young writer of the newly established Republic of Turkey. It is an unswerving advocate of the Republic and Mustafa Kemal Atatürk. In his works, in order to show the glory of the Turkish nation he aimed to instill Turkish consciousness to our nation with Turkish heroes who he sometimes created and sometimes with the historical Turkish heroes. He criticized the members of Ottoman dynasty and the Ottoman Empire governance against in concept of Turkish which he praised in his works. Because of his critical language which he used in the works he wrote, and the color of his personal life; the novelist called Deli Nizam were among the history writers of our literature from the foundation of the Republic to his death. During the writing of his novels, he raised great repercussions in our literature, but he did not see the necessary excitement today. Nizamettin Nazif Tepedelenlioglu is a writer whose color has been added to the literature that has been forgotten by the contemporary literary figures on the dusty shelves of our literature.