Akciğer kanseri hücre serilerinde epidermal büyüme faktörü reseptörünün inhibisyonunun claudinler üzerine etkisinin araştırılması
Investigation of the effects of epidermal growth factor receptor inhibition on claudins in lung cancer cell lines
  1. Tez No: 532287
  2. Yazar: EDA DOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. VİLDAN BOZOK ÇETİNTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
  6. Anahtar Kelimeler: akciğer kanseri, sıkı bağlantılar, claudin, EGFR, lung cancer, tight junction, claudins, EGFR
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Sıkı bağlantılar epitelial, endotel ve mezotel hücrelerinde bulunan membrana bağlı yapılardır. Hem epitel hem de endotel hücre tabakalarının bitişik hücreleri arasında bağlantı sağlayan çoklu protein kompleksleridir. PIKfyve inhibitörü YM201636'nın sıkı bağlantı proteinleri CLDN1 ve CLDN2'nin endositik geri dönüşümünü inhibe ederek sıkı bağlantı yapılarını bozduğu bildirilmiştir. Epidermal büyüme faktörü reseptörü (EGFR), hücre zarında bulunan bir transmembran glikoproteindir ve hücre proliferasyonunun düzenlenmesinde kritik önemi bulunmaktadır. Kanser hücrelerinde EGFR işlevini inhibe etmek için hücre içi tirozin kinaz sinyalizasyonunu engelleyen moleküller veya EGFR'ye ve ligandlarına karşı nötrleştirici antikorlar kullanılmaktadır. Canertinib (CI-1033), in vitro koşullarda EGFR, HER2 ve HER4'ü inhibe eden bir tirozin kinaz inhibitörüdür. Bu tez çalışmasında sıkı bağlantıların yapısal bir bileşeni olan claudinler ve EGFR arasındaki ilişkinin aydınlatılması amaçlanmıştır. Bunun için EGFR mutant ve wild type akciğer kanseri hücre serileri HCC827 ve H1299 kullanılmış, CI-1033 ve YM201636 etken maddelerinin sitotoksik ve apoptotik etkileri ile birlikte EGFR ve claudin mRNA ve protein düzeylerine etkileri araştırılmıştır. Sitotoksisite analizlerinde XTT, apoptoz analizlerinde Annexin/PI boyaması, mRNA ve protein düzeylerinin belirlenmesinde kantitatif RT-PCR ve western blot yöntemleri kullanılmıştır. CI-1033'ün HCC827 ve H1299 hücre serilerinde IC50 dozu sırasıyla 2.17 ve 16.42 µM bulunmuştur. YM201636, EGFR mutant HCC827 hücre serisinde 11.07 µM'da sitotoksik etki gösterirken, EGFR wild type H1299 hücrelerinde 75 µM konsantrasyonda hücre canlılığını etkilememiştir. YM201636 etken maddesi HCC827 hücrelerinde EGFR, CLDN1 ve CLDN3 mRNA ekspresyon düzeylerinde anlamlı artışa neden olmuştur, H1299 hücrelerinde ise YM201636 uygulandıktan sonra CLDN1 mRNA düzeyi anlamlı olarak azalmıştır. CI-1033 ve YM201636 inhibitörleri EGFR mutant ve wild type hücre serilerinde CLDN ekspresyonlarına farklı yönde etki etmiştir.
Özet (Çeviri)
Tight junctions are membranous structures present in epithelial, endothelial and mesothelial cells. It is a multiprotein complex that links between adjacent cells of both epithelial and endothelial cell layers. It has been reported that tight junction proteins of the pump inhibitor YM201636 inhibit the endocytic recycling of CLDN1 and CLDN2 and disrupt their tight junctions. EGFR is a transmembrane glycoprotein present in the cell membrane, and there is a critical importance in the regulation of cell proliferation. To inhibit EGFR function in cancer cells, molecules that inhibit intracellular tyrosine kinase signaling or neutralizing antibodies against EGFR and its ligands are used. Canertinib (CI-1033) is a tyrosine kinase inhibitor that inhibits EGFR, HER2 and HER4 invitro conditions. In this thesis study, it is aimed to elucidate the relationship between EGFR and claudins, which is a structural component of tight junctions. For this, EGFR mutant and wild-type lung cancer cell lines HCC827 and H1299 were used, and the cytotoxic and apoptotic effects of CI-1033 and YM201636 agents were investigated and their effects on EGFR and claudin mRNA and protein levels were investigated. XTT in cytotoxicity analyzes, Annexin / PI in apoptosis assays, quantitative RT-PCR and western blot methods in determining mRNA and protein levels were used. The IC50 for CI-1033 was determined to be 2.170 and 16.42 μM for the HCC827 and H1299 cell lines respectively. YM201636 showed cytotoxic effect at 11.07 μM in the EGFR mutant HCC827 cell line whereas EGFR did not affect cell viability at 75 μM concentration in wild-type H1299 cells. The agents YM201636 caused a significant increase in EGFR, CLDN1 and CLDN3 mRNA expression levels in HCC827 cells, and in H1299 cells, the level of CLDN1 mRNA decreased significantly after administration of YM201636. CI-1033 and YM201636 inhibitors exerted different effects on CLDN expression in EGFR mutant and wild-type cell lines.