Yeni bazı bifenil sübstitüe kromon bileşiklerinin sentezi, yapı aydınlatması ve adenozin monofosfat ile aktive protein kinaz (AMPK) aktivasyonu üzerinde çalışmalar
Studies on the synthesis, structure elucidation and adenosine monophosphate-activated protein kinase (AMPK) activation of some new biphenyl chromone compounds
  1. Tez No: 931075
  2. Yazar: SÜMEYYE GÜNEY KALKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. MELTEM ÜNLÜSOY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Kimya, Pharmacy and Pharmacology, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: AMPK, AMPK aktivatörü, Kanser, Kromon, AMPK, AMPK activator, Cancer, Chromone
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmasötik Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
Bu tez çalışması kapsamında hücrede enerji düzeylerine duyarlı olarak aktive olan AMPK enzimi üzerine aktivasyon yapması hedeflenen bileşiklerin tasarımı, kimyasal sentezi, saflaştırılması, yapı aydınlatılması ve biyolojik aktivite çalışmaları gerçekleştirilmiştir. AMPK enzimi aktive olduğunda enerji gerektiren anabolik süreçler üzerinde durdurucu, enerji üreten katabolik süreçler üzerinde başlatıcı etkiye sahiptir. Bu durum AMPK'nın metabolik hastalıkların ve kanserin tedavisinde geliştirilebilecek bileşikler için önemli bir terapötik hedef olmasını sağlamıştır. Bu amaçla tasarlanan bileşiklerin sentezinde başlıca Suzuki sentez reaksiyonu ve Friedel Crafts açilasyon metotları kullanılmıştır. Sentezlenen bileşikler öncelikle AMPK enzim aktivasyonu ve antikanser etkisi için düşünülmüştür. Çalışmada sentezlenen bileşikler A549 ve H1975 akciğer kanseri, MCF-7 ve MDA-MB-231 meme kanseri ve HCT116, SW480 ve Caco2 kolon kanseri hücre serileri ve MCF10A normal epiteliyal meme hücre serisi üzerinde çalışılmıştır. Biyolojik aktivite bulgularına göre, test edilen tüm hücre serilerinde IIIn bileşiğini en aktif bileşik olarak ortaya koymuştur. Bu bileşiğin yanında sırasıyla IIIg, IIIj ve IIIk de aktif bileşikler arasında öne çıkmışlardır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the design, synthesis, structural elucidation, purification and biological activity studies of compounds targeted to activate the AMPK enzyme, which is activated sensitively to energy levels in the cell, were carried out. When the AMPK enzyme is activated, it has a inhibitory effect on anabolic processes that require energy and an initiator effect on catabolic processes that produce energy. This has made AMPK an important therapeutic target for compounds that can be developed for the treatment of metabolic diseases and cancer. For this purpose, Suzuki synthesis reaction and Friedel Crafts acylation methods were mainly used in the synthesis of the designed compounds. The synthesized compounds were primarily considered for AMPK enzyme activation and anticancer effects. The compounds synthesized in the study were studied on A549 and H1975 lung cancer, MCF-7 and MDA-MB-231 breast cancer and HCT116, SW480 and Caco2 colon cancer cell lines and MCF10A normal epithelial breast cell line. According to biological activity findings, compound IIIn was revealed as the most active compound in all cell lines tested. Besides this compound, IIIg, IIIj and IIIk also stood out among the active compounds, respectively.