Tekstil sektöründe nakit yönetimi: Sorunlar ve çözüm önerileri, örnek bir tekstil işletmesi üzerinde uygulama
Cash management in textile industry: Problems and solution proposals, research on a sample textile business
  1. Tez No: 532299
  2. Yazar: GÜNAY BABA
  3. Danışmanlar: DR. GÜNAY DENİZ DURSUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Nakit, Nakit Yönetimi, Likidite, Tekstil
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Muhasebe Denetim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Ve Denetim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
Bir işletmenin operasyonel faaliyetlerini sürdürebilmesi likidite düzeyine bağlıdır. Likit sorunu yaşayan işletmelerin uzun vadede başarılı olmaları ve rekabet avantajı sağlayabilmeleri mümkün değildir. İşletmeler faaliyetlerini sürdürebilmek, gerekli nakit ihtiyaçlarını belirlemek ve sağlamak için çeşitli stratejiler geliştirmek, kaynaklarını en iyi şekilde yönetmek durumundadırlar. Bu anlamda işletmelerin rekabete devam edebilmesi açısından nakit yönetimi büyük önem taşımaktadır. Bu önem ile hazırlanan tezin amacı; KOBİ niteliğindeki S.G.S. Tekstil ve Hazır Giyim İşletmesi üzerinden, tekstil sektörünün nakit yönetimine ilişkin sorunlarını incelemek ve bu sorunlara uygun çözüm önerileri geliştirmektir. Tekstil ve hazır giyim sektörü Türkiye ekonomisine üretim, istihdam ve ihracat bakımından katkı sağlayan, dünya pazarlarında rekabet avantajı yaratan lokomotif olarak kabul edilmektedir. Bu sektörde yer alan tekstil işletmelerinin büyük çoğunluğu KOBİ niteliğindeki işletmelerden oluştuğundan tezin sonuçlarının diğer işletmelere de örnek teşkil edeceği düşünülmektedir. S.G.S. Tekstil ve Hazır Giyim İşletmesi'nin 2012-2017 yılları arasındaki finansal tablo kalemlerinden faydalanılarak likidite ile faaliyet oranları hesaplanmış ayrıca işletme yönetimi ile mülakat yapılarak nakit yönetimi stratejileri belirlenmeye çalışılmıştır. Hesaplanan likidite ve faaliyet oranları ile mülakat verileri karşılaştırılarak, işletmenin nakit yönetimine ilişkin sorunları belirlenerek çözüm önerileri geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The sustainability of a business operational activities depends on the level of liquidity. Businesses with liquid problems are likely to be successful in the long run and not be able to provide their long-term competitiveness. Businesses have to improve a variety of strategies and manage its resources in the best way in order to sustain operations, determine and provide the necessary cash needs. In this sense, cash management is crucial in terms of enabling businesses to continue to compete. Therefore, the aim of this thesis is to analyse the problems of the textile industry regarding cash management and develop appropriate solutions for these issues, through S.G.S. Textile and Ready to Wear Business in SME type. Textile and Clothing industry has been accepted as locomative contributing to Turkish economy, in terms of production, employment and export, building competitive advantage in global market. It has been thought that the results of the thesis will be an example for other enterprises as the majority of textile companies in this sector are made up of SME-type enterprises. Liquidity and activity ratios were calculated by using the financial statement items of S.G.S. Textile and Ready-to-Wear Business between 2012-2017, and cash management strategies were tried to be determined by interviewing with the business management. By comparing the calculated liquidity and activity ratios with the interview data, the problems of the cash management of the company were identified and solution proposals were developed. Keywords; Cash, Cash Management, Liquidity, Textile