Türk iş hukukunda kadın işçilerin korunması
Protection of women workers on Turkish business law
  1. Tez No: 532416
  2. Yazar: ELÇİN YEMİŞKEN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FATMA BURCU SAVAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Cinsiyet Ayrımcılığı, Ayrımcılık, Eşitlik, Kadın İşçi, Gender Discrimination, Discrimination, Equality, Female Workers
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 189
Özet
Sosyal hayatta olduğu gibi çalışma hayatında da kadın, erkekten ayrı bir konuma ve kalıba sokulmak istenmektedir. Kadına atfedilen annelik vasfı, her şeyin önüne geçerek, diğer alanlarda kadının varlığını ispat etme zorunluluğuna neden olmaktadır. Bu toplumsal ön yargı çalışma hayatında da açıkça kendini göstermektedir. Günümüzde eşitlik kavramı, insanın onurlu bir hayat sürmesi için elverişli koşullar yaratılması amacıyla her geçen gün geliştirilmektedir. Ancak buna rağmen kadınların çalışma hayatına katılma oranı erkeklere nazaran çok daha düşüktür. Bu sorun sadece ülkemizde değil, dünyadaki birçok ülkede de görülmektedir. Bu nedenledir ki, çeşitli uluslararası sözleşmeler ile ülkelerin iç hukuklarında yeni düzenlemelere yer verilmesi ve eşitlik içeren hükümlerin öngörülmesi teşvik edilmektedir. Nitekim 4857 sayılı İş Kanunumuzda da uluslararası sözleşmelere uygun şekilde çalışma hayatında eşitlik ilkesine yer verilmiştir. Bununla birlikte hamile ve doğum yapan kadın çalışanları koruyucu hükümler her geçen gün geliştirilmektedir. Her ne kadar söz konusu hükümlerde işe giriş ve iş ilişkisinin sonlandırılması aşamalarında bazı eksiklikler mevcut ise de kadının çalışma hayatında cinsiyet ayrımcılığına karşı korunması açısından önemli düzenlemeler mevcut bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
In business life, similar to the social life, it is desired to intend stereotype woman and put woman in a separate position differently from man. The notion of motherhood attributed to women paves the way to require them – before all things – to prove themselves in different areas of live. This prejudice manifests itself clearly in business life. Today, the concept of equality is being developed day by day in order to create favorable conditions for a person to live a dignified life. However; the place of women in business life are inferior compared to men. This problem is not only seen in our country, but in many countries around the world. For this reason, it should be encouraged to make new regulations in accordance with the international agreements in order to envisage more equitable provisions. The principle of equality in business life has been incorporated in our Labor Law numbered 4857 in order to make it in line with the international agreements. Additionally; the provisions protecting the women pregnant or giving birth are being developed day by day. Despite certain deficiencies during the recruitment and layoff processes, there are important regulations in the protection of women against gender discrimination in business life.