Vitamin D eksikliğinin kontrast duyarlılık fonksiyonu üzerine olan etkisi
The effect of vitamin d deficiency on contrast sensitivity function
- Tez No: 532447
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CEM ÇANKAYA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Contrast sensitivity, Macula, RNFL, Visual function, Vitamin D deficiency
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Amaç: Vitamin D eksikliği, prevalansı yüksek ve kolayca tedavi edilebilen bir hastalık olmasına rağmen tedavisi genellikle gözardı edilmektedir. Vitamin D reseptör ve düzenleyici enzimlerin göz dokularında saptanması, vitamin D'nin göz sağlığını sürdürmede önemli bir rolü olduğunu düşündürmektedir. Bu nedenle çalışmamızda vitamin D eksikliğinin kontrast duyarlılık fonksiyonu ve retina dokusu üzerine olan etkilerini araştırmayı amaçladık. Materyal ve metot: Bu çalışma Aralık 2017 - Temmuz 2018 tarihleri arasında İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalında prospektif olarak yürütüldü. Grup 1, vitamin D eksikliği olan ve hiçbir sistemik ve oküler hastalığı olmayan 18-50 yaş arası 42 hastadan, Grup 2 ise vitamin D düzeyi normal olan 34 sağlıklı bireyden oluşmaktaydı. Tüm olguların tam oftalmolojik muayenesi, kontrast duyarlılık testi, OKT ile makula kalınlığı ve RSLT kalınlığı ölçümleri yapıldı. Bulgular: Kontrast duyarlılığın Grup 1'de tüm uzaysal frekanslarda Grup 2'ye göre azaldığı izlendi. 6 cpd, 12 cpd ve 18 cpd uzaysal frekanslarda gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark izlendi (sırası ile p=0,004; p=0,001; p=0,042). RSLT kalınlıkları karşılaştırıldığında gruplar arasında sağ ve sol göz arasında anlamlı fark izlenmedi (sırası ile p=0,200; p=0,118). Makula kalınlıklarının değerlendirilmesinde ise Grup 1'de iki gözde de tüm alanlardaki makula kalınlığında artış olduğu izlendi. Sağ gözde alt iç, sol gözde alt iç, temporal iç ve dış makula alanlarında gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark olduğu izlendi (sırası ile p=0,018; p=0,003; p=0,033; p=0,040). Sonuç: Vitamin D eksikliğinin, kontrast duyarlılık fonksiyonu üzerine olumsuz etkileri olduğu ve aynı zamanda retina tabakalarında da belli segmentlerde kalınlık farkı oluşturduğu izlendi. Anahtar Kelimeler : Görme, Kontrast duyarlılık, Makula, RSLT, Vitamin D eksikliği
Özet (Çeviri)
Purpose: Although vitamin D deficiency is a disease with high prevalence and easily treatable disease, its treatment is generally ignored. Detection of vitamin D receptor and regulatory enzymes in eye tissues suggests that vitamin D plays an important role in maintaining eye health. Therefore, we aimed to investigate the effects of vitamin D deficiency on contrast sensitivity function and retinal tissue in our study. Material and Method: This study was conducted prospectively in the Department of Ophthalmology, Faculty of Medicine, Inonu University between December 2017 and July 2018. Group 1 consisted of 42 patients aged between 18 and 50 years with vitamin D deficiency and Group 2 consisted of 34 healthy subjects with normal vitamin D levels. All subjects didn't have any systemic and ocular disease. In all cases, full ophthalmologic examination, contrast sensitivity test was done and macular thickness, RNFL thickness were measured by OCT. Results: Contrast sensitivity was decreased in Group 1 compared to Group 2 in all spatial frequencies. A statistically significant difference was observed between the groups in 6 cpd, 12 cpd and 18 cpd spatial frequencies (respectively, p=0,004; p=0,001; p=0,042). When RNFL thicknesses were compared, no significant difference was found between the groups at the right and left eyes (respectively, p=0,200; p=0,118). In the evaluation of macular thickness, an increase was observed in all ETDRS' areas of both eyes in Group 1. There was a statistically significant difference between the groups in the inferior inner macula at the right eye, inferior inner macula, temporal inner macula and temporal outer macula at the left eye (respectively, p=0,018; p=0,003; p=0,033; p=0,040). Conclusion: It was observed that vitamin D deficiency had negative effects on contrast sensitivity function and also thickness difference in certain segments in retinal layers.