Bi rêbaza rexneya femînîst lênerînek li romanên jinên Kurd
Feminist eleştiri yöntemiyle Kürt kadın romanlarına bakış
  1. Tez No: 532530
  2. Yazar: SONGÜL DOĞAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA ASLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Kürt Kadın Edebiyatı, Kadın Yazar, Feminizm, Feminist Edebiyat Eleştirisi, Ataerkil Sistem, Toplumsal Cinsiyet, Kurdish women literature, Women writer, Feminism, Feminist literary criticism, Patriarchal system, Gender
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Kürtçe
  9. Üniversite: Mardin Artuklu Üniversitesi
  10. Enstitü: Yaşayan Diller Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kürt Dili ve Kültürü Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 155
Özet
ÖZET Bu tez Kürt kadınlarının edebiyatı ve romanları üzerine yazılmıştır. Bu tezde feminist eleştiri yöntemiyle, Kürt kadın yazarların beş romanı kadın karakterler bakımından analiz edilmiştir. Bu analizlerdeki amaç Kürt kadınlarının durumunu kürt kadınlarının romanları yoluyla, feminist bir bakışla okumaktır. Bu çalışmayla kadın yazarların kadına dair bakışını analiz etmeye çalıştık ve kadınların ataerkil sistem, eril baskı ve erkek egemen yapıların içinde ezildiğini ortaya çıkarmaya çalıştık. Bu çalışmaya dâhil olan kadın yazarların romanlarında karakterler çoğunlukla kadındır ve bu romanların konuları kadın sorunları, toplumsal cinsiyet, ataerkillik, eğitim, ulusal kimlik ve kadınlık üzerinedir. Bu çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Çalışmanın giriş kısmında çalışmanın konusu ve önemi, amaç, sınırlılık, yöntem ve zorlukları belirlenmiştir. Birinci bölümde feminizmin tarihi, çeşitleri ve dalgaları üzerine durulmuştur. Bu bölümün sonunda kürt kadınlarının feminizm içindeki yeri tartışılmıştır. İkinci bölümde, feminist edebiyat eleştirisi ve kürt kadınlarının eserlerine yönelik eleştirinin sessizliği üzerine durulmuştur. Üçüncü bölümde, kadın yazarların beş romandaki kadın karakterleri ve bu romanlarda öne çıkan hususlar analiz edilmiştir. Bu çalışmanın sonucunda görüldü ki bazı eksikliklere rağmen, Kürt kadınlarının bir edebiyatı vardır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This thesis was written on the literature and novels of Kurdish women. In this thesis, five novels of Kurdish women writers have been analyzed in terms of female characters through the method of feminist criticism. The purpose of these analyzes is to read the status of Kurdish women through the novels of Kurdish women, with a feminist perspective. In this study, we tried to analyze the views of women writers on women and we also tried to reveal that women have been crushed in patriarchal system, masculine oppression and male-dominated structures. In the novels of women writers included in this study, the characters are mostly women and the subjects of these novels are on women's issues, gender, patriarchy, education, national identity and femininity. This study consists of three parts. In the introduction part of the study, the subject and importance of the study, purpose, limitation, methods and difficulties were discussed. In the first chapter, history, types and waves of feminism are emphasized. At the end of this chapter, the place of Kurdish women in feminism is discussed. In the second chapter, feminist literary criticism and the silence of criticism about the works of the Kurdish women were emphasized. In the third chapter, female characters of five novels written by women writers and outstanding issues in these novels have been analyzed. As a result of this study; it is obvious that despite some shortcomings, there is a literature of Kurdish women.