Ji perspektîfa rexneya femînîst ve lêkolînek li ser çîrokên Kurdî (Kurmancî)
Feminist edebiyat eleştirisi bakımından Kürt (Kurmanci) öyküleri üzerine bir araştırma / A research on Kurdish (Kurmanci) stories in terms of feminist literature criticism
- Tez No: 662175
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET EMİN PURÇAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Feminist Edebiyat Eleştirisi, Kürt Öykü Sanatı, Kadın, Kürt Kadınları, Feminist Critique of Literature, Kurdish Storytelling, Storytelling, Kurdish Women, Women Di vê xebatê de bi rêbaza rexneya femînîst ya wêjeyî
- Yıl: 2021
- Dil: Kürtçe
- Üniversite: Muş Alparslan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kürt Dili ve Kültürü Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 234
Özet
Bu çalışmada feminist edebiyat eleştirisi yöntemiyle on üç eserden toplamda on yedi hikaye ve bu hikâyelerde kadın kahramanlar incelenmiştir. Bu analizlerin amacı, Kürt kadınlarının durumunu, Kürt erkek ve kadınlarının hikâyeleri üzerinden feminist bir bakış açısıyla incelemektir. Bu çalışmada, Kürt kadın ve erkek yazarların kadınlara ilişkin görüşlerini araştırmaya, erkek egemenliğini ve erkek egemenliği altında ataerkil sistem içinde ezilen kadınların durumunu tespit etmeye çalıştık. Bu çalışmada, erkek yazarların eserlerinden yedi ve kadın yazarların eserlerinden dört hikayeyi inceleyip kadın kahramanları ve temel temaları belirlemeye çalışacağız. Bu çalışmaya dâhil olan kadın ve erkek yazarların hikâyelerindeki kahramanlar çoğunlukla kadın olup, bu hikâyelerin temaları kadın sorunları, toplumsal cinsiyet, sosyal fikirler, ataerkillik, eğitim, ulusal kimlik ve kadınlarla ilgilidir. Bu hikâyelerde kadın kahramanların analizi ve ataerkil toplumdaki kadınların bu hikâyelere nasıl dâhil edildiği analiz edeceğiz. Kadın kahramanların yaratılmasında ataerkilliğin etkisi, sosyal fikirlerin cinsiyet rolleri, cinsiyetçiliğin yazarların ortaya çıkmasını nasıl etkilediği aranmıştır. Hikâyelerde kadın kahramanlar fiziksel özellikleri ve cinsiyetleriyle ifade ediliyor. Bununla birlikte duygusal ve zihinsel yönleriyle de kadın kahramanlar üzerinde duracağız. Kadın kahramanlar, ataerkil toplum ve toplumdaki cinsiyet rollerinin sınırları içinde hapsolmuş ve bu hikâyelerin nesnesi olarak ortaya çıkmıştır. Bu hikâyelerdeki kadın kahramanların ataerkil dünya görüşü de erkek kahramanların bakış açısıyla dile getirildiği görülmektedir. Bu çalışma üç ana bölümden oluşmaktadır. Çalışma girişi, sonuç ve kaynakça hariç üç ana bölümden oluşmaktadır. İlk bölüm feminizmin tarihine ve türlerine odaklanmaktadır. İkinci bölümde Kürt toplumunda kadınların tarihi ve modern dönemdeki Kürt kadınlarının durumu, Kürt dilinde feminist edebiyat eleştirisi ve ataerkillik tartışılmaktadır. Üçüncü bölümde ise on üç hikaye kitabından seçtiğimiz toplam on yedi hikaye feminist edebiyat eleştirisi perspektifinden analiz edilmektedir.
Özet (Çeviri)
In this work, through the method of Feminist literary criticism, thirteen works and seventeen of those works and female heroes in their stories are analyzed. The purpose of these analyzes is to study the situation of kurdish women, through the stories of kurdish men and women, from a feminist perspective. In this study, we sought to explore the views of kurdish male and female writers about women and to identify the situation of women who have been oppressed within the patriarchal system, under male domination and domination. In this paper we will try to highlight seven works by male writers and four by female writers by female heroes and basic themes related to patriarchy. The heroes in the stories of male and female writers who have been involved in this work are mostly women and the themes of these stories are about women's issues, gender, social ideas, patriarchy, education, national identity and women. In these stories the analysis of female heroes is analyzed and how women in the patriarchal society were included in these stories. Has been sought in the creation of female heroes; the influence of patriarchy, the gender roles of social ideas, how sexism has influenced writers to emerge. In the stories the female heroes are portrayed by their physicality and expressed by their gender. The emotional and mental side of women has not been taken into consideration. Female heroes were confined within the boundaries of patriarchal society and gender roles and appeared as the object of these stories. In these stories the patriarchal view of women is also analyzed on the view of male heroes and the dominant mentality is identified in these stories. This work consists of four parts. In the introductory part of the work, the topic and importance of the work, its purpose, limits, methods, problems and obstacles are defined. The first section focuses on the history of feminism, its genres and genres. In the second section, the history of women in kurdish society and society, and the situation of kurdish women in modern times, in the third section, feminist literary criticism and patriarchy in the kurdish language are discussed. In the fourth section thirteen products and seventeen stories and topics that emerged in these stories were analyzed.