Kilis halk hekimliği
Kilis folk medicine
  1. Tez No: 532549
  2. Yazar: ALİ BULUT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ÇİÇEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Folklore
  6. Anahtar Kelimeler: Halk hekimliği, bitkisel tedavi, inançlar, Kilis, Folk medicine, herbal treatments, beliefs, Kilis
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 198
Özet
İnsanların geçmişten beri en büyük dertleri sağlık sorunları olmuştur. Bu nedenle insanlar, hastalıklara karşı sürekli tedavi yöntemleri aramışlardır. İyi tedavi yöntemlerini ise nesilden nesile aktararak bu alanda yazılı olmayan bir kaynak oluşturmuşlardır. Böylece halk hekimliği denen kültürel yapı ortaya çıkmıştır. Tıp, gelişip bu alanı ele geçirene kadar da temel tedavi halk hekimliği yöntemleri ile olmuştur. Kilis Halk Hekimliğinde uygulamaların esasını bitkiler oluşturur. Bunun yanında başka nesneler ve inanışlar da tedavi yöntemleri içinde yer alır. Aktarlar, türbeler, ocaklar, kırık-çıkıkçılar tedavi yerleridir, diyebiliriz. 20. yüzyılın sonlarına doğru tıbbın gelişmesiyle halk hekimliği gözden düşmüşse de 21. yüzyılda tekrar dikkat çekmeye başlamıştır. Bunun nedeni de tıbbi tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin fazla olması ve bazen de hastalık karşısında tıbbın yetersiz kalmasıdır. Bu alandaki çalışmamız Kilis halk hekimliğindeki uygulamaları içermektedir.
Özet (Çeviri)
The biggest problem people suffer has always been the health problems. Therefore, people have always searched treatment for diseases. They created a non-written source by narrating beneficial treatment methods from one generation to another. Thus, a cultural structure called folk medicine emerged. The basic treatment was carried out by folk medicine methods until the modern medicine has developed enough to capture this field. In Kilis Folk Medicine, herbs set off the fundamental of application. Beside this, there are some other items and beliefs in treatment methods. Herbalists, shrines, bonesetters can be regarded as treatment places. Even though folk medicine lost its popularity with the development of modern medicine in 20th century, it began to attract people again in 21st century. The reason for this is that the side effects of medical treatment methods are excessive and sometimes the medicine is ineffective against the diseases. This study includes the practices in Kilis folk medicine.