Üniversite öğrencilerinin kültürlerarası etkililik düzeylerinin çeşitli faktörler açısından belirlenmesi: Bir devlet üniversitesi örneği
Determining students' intercultural effectiveness level in terms of various factors: A sample on a state university
- Tez No: 532566
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ENES GÖK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Kültürlerarası Beceriler, Kültürlerarası Etkililik, Uluslararasılaşma, Uluslararası Öğrenciler, Intercultural Skills, Intercultural Effectiveness, Internationalism, International Students
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu çalışmada, üniversite öğrencilerinin kültürlerarası etkililik düzeylerinin çeşitli faktörler açısından belirlenmesi amaçlanmaktadır. Nicel araştırma deseniyle yürütülen çalışmada tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın örneklem grubunu, 2017-2018 eğitim-öğretim yılı bahar döneminde Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ)'nde öğrenim gören 300 öğrenci oluşturmaktadır. Çalışmada veri toplama araçları olarak,“Kültürlerarası Etkililik Ölçeği”ve“Kişisel Bilgi Formu”kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen veriler SPSS 20.0 Paket Programı kullanılarak analiz edilmiştir. Verilerin analizde; aritmetik ortalama, standart sapma, frekans, yüzde, t-testi, varyans analizi (ANOVA), regresyon gibi istatistiki testlerden yararlanılmıştır. Araştırmanın sonuçlarına göre, öğrencilerin kültürlerarası etkililiklerinin tatmin edici düzeyde olduğu bulunmuştur. Öğrencilerin kültürlerarası etkililik düzeyleri; sınıf seviyesi, uluslararası öğrenci olup olmama durumu, anne ve babanın yabancı uyruklu olup olmama durumu, önceki yurt dışı deneyimi ve farklı kültürden yakın arkadaşa sahip olup olmama durumuna göre anlamlı farklılık göstermiştir. Cinsiyet, fakülte, anne ve baba eğitim düzeyi ve kampus içinde ya da dışında konaklama gibi değişkenlerin ise kültürlerarası etkililik düzeyi üzerinde anlamlı bir etkisinin olmadığı görülmüştür. Ayrıca, farklı kültürden yakın arkadaşa sahip olma, yabancı ülkede yaşamış olma ve uluslararası öğrenci olma değişkenlerinin kültürlerarası etkililik üzerinde anlamlı yordayıcı olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to determine undergraduate students' intercultural effectiveness level in terms of various factors. Screening model was used in the study conducted throughout quantitative research design. The sample group of the research consists of 300 students studying at Middle East Technical University (METU) in the spring term of the 2017-2018 academic year. In the study,“Intercultural Effectiveness Scale”and“Personal Information Form”were used as data collection tools. The data obtained from the research were analyzed using SPSS 20.0 program. Statistical tests such as arithmetic mean, standard variation, frequency, percentage, t-test, analysis of variance (ANOVA), and regression were used to analyze the data. According to the research results, intercultural effectiveness of the students is at a satisfactory level. It is seen that intercultural effectiveness levels of the students significantly differed according to grade level, nationality, parents' nationality, previous abroad experience and intercultural friendships. On the other hand, the findings of the study show that there is not any significant effect of the variables such as gender, faculty, parents' educational level, and living place (on-campus or off-campus) on the intercultural effectiveness level. Also, the variables of having a close foreign friend, having experience of living abroad and being an international student were found to be significant predictors of intercultural effectiveness.