İngilizce mizah metinlerinin 9. sınıf öğrencilerinin İngilizce dersine yönelik tutumlarına etkisinin incelenmesi
Investigating the effects of English humour texts on the 9th grade students' attitudes towards English course
- Tez No: 532598
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BAYRAM AŞILIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Tutum, İngilizce dersine yönelik tutum, eğitimsel mizah, mizahi metinler, dil öğretiminde mizah, yabancı dil olarak İngilizce, Attitude, attitude towards English course, educational humour, humorous texts, humour in language teaching, English as a foreign language
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
Bu çalışmanın amacı, İngilizce dil öğretiminde 9. sınıf öğrencilerine İngilizce mizah içerikli metinler okutarak onların İngilizce dersine yönelik tutumları ile mizah içerikli ders materyalleri arasında anlamlı bir etkinin olup olmadığını, cinsiyet farklılığı ve okul türleri değişkenlerini göz önünde tutarak belirlemektir. Bu hedef doğrultusunda araştırma için ön test-son test denkleştirilmemiş kontrol gruplu yarı deneysel model kullanılmıştır. Deney grupları için her hafta bir ders saati süresince İngilizce mizah içerikli metinler ile okuma etkinliği gerçekleştirilirken, kontrol gruplarının derslerine herhangi bir müdahalede bulunulmamıştır. Araştırma sonunda mizah içerikli metinlerin öğrencilerin İngilizce dersine yönelik tutumlarının etkisine bakıldığında devlet okulu deney grubunun, özel okul deney grubuna göre İngilizce dersine yönelik tutumlarında anlamlı bir farklılık olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Kadın öğrencilerin erkek öğrencilere göre derse yönelik tutumlarının daha olumlu olduğu sonucu elde edilmiştir. Elde edilen bulgular çerçevesinde, İngilizce mizah içerikli metinlerin, 9. sınıf öğrencilerinin İngilizce dersine yönelik tutumlarında önemli bir etki yaratabileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine whether 9th grade students have a meaningful effect between their attitudes towards English course and their humorous content course materials by reading English humorous texts, considering gender differences and school types variables in English language teaching. In line with this aim, pretest-posttest a semi-experimental design with unequalised, control group was used for the research. While no intervention was taken in courses of the control groups, a reading activity was carried out with English humorous texts for experimental groups during a course hour in each week. At the end of the research, when we look the effects of humorous texts on students' attitudes towards English course; it has been concluded that there is a significant difference in the attitudes towards English class of the state school experimental group compared with the private school experimental group. Female students' attitudes towards the English course were found to be more positive than the male students. In the context of the findings, it was concluded that the humorous texts could have a significant effect on the attitudes of 9th grade students towards English course.