İbn-i Fadlan seyahatnamesinde yer alan Türkler ve diğer topluluklar
- Tez No: 532640
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SÜLEYMAN ÜNÜVAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Seyahat, Seyahatname, Seyyah, İbn Fadlan, Eski Türk Dini, Travel, Travel book, Traveler, İbn Fadlan, Old Turkish Religion
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Türk tarihi ve medeniyeti araştırmalara konu olmuş ve Türk tarihi ile ilgili yüzlerce çalışma yapılmıştır. Çalışmamızda seyahat, seyahatname, seyyah gibi kavramlara ve seyahat türlerine değinilmiştir. Eski Türk Dinine ve Türk toplumunda kadının yerine dair bilgiler verilmeye çalışılmış, İbn Fadlan'ın hayatı kısaca ele alınmıştır. İslamiyet'i henüz kabul etmiş olan İtil Bulgarları, bağlı oldukları Hazar Hakanlığının egemenliğinden kurtulmak ve İslamiyet'i daha iyi öğrenebilmek amacıyla Abbasi Halifesinden; Hazarlara karşı yapılmak istenilen kale için para ve dini bilgileri öğretebilecek din adamları göndermesini istemiştir. Halife bu isteğe olumlu yanıt vermiş, neticede içlerinde İbn Fadlan'ın da bulunduğu bir elçilik heyeti Bağdat'tan hareketle İtil Bulgarları diyarına gitmiştir. Fadlan bu seyahati sırasında gözlemlediklerini not almış ve ünlü eserini vücuda getirmiştir. İbn Fadlan'ın El Rih-le adlı eseri incelenerek, eserde yer alan Türk topluluklarına ve devletlerine, yine eserde yer alan Ruslara ait bilgilere değinilmiş ve bu bilgilerin diğer kaynaklarla mukayesesi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Turkish history and civilization have been the subject of research and hundreds of studies have been done on Turkish history. In our work, the concepts such as travel, travel book, traveler and travel types are mentioned. Old Turkish Religion and woman's place in Turkish society were tried to give information about, and the life of Ibn Fadlan was briefly discussed. The Bulgarians of Ithili, who have just accepted Islam, asked Abbasi Caliph in order to get rid of the sovereignty of the Khazar Khanate they belong to and to learn Islam better; to send clergymen who could teach religious information and money for the fortress which is wanted to built against the Khazars. The caliph responded positively to this demand, and an embassy delegation, including Ibn Fadlan, moved to land of Bulgarians of Ithili from Baghdad. Fadlan took note of what he observed during this trip and brought his famous work to the body. Ibn Fadlan's book, El Rih-le, was examined and the information of the Russians belonging to the Turkish communities and states in the work was mentioned and this information was compared with other sources.