Koroner arter hastalığı olan ve olmayan tip 2 diabetes mellitus tanılı hastalarda vitamin d düzeylerinin karşılaştırılması comparison of vitamin d levels in patients with type 2 diabetes mellitus with and without coronary artery disease
- Tez No: 532723
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KADİR KAYATAŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
- Anahtar Kelimeler: diabetes mellitus, koroner arter hastalığı, vitamin D, diabetes mellitus, coronary artery disease, vitamin D
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Haydarpaşa Numune Eğt. ve Arş. Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Amaç: Vitamin D eksikliği dünyada ve Türkiye'de yaygın görülen bir sağlık sorunudur. Son zamanlarda vitamin D eksikliğinin koroner arter hastalığı (KAH) riskini artırdığı yönünde sonuçlanan çalışmalar mevcuttur. Çalışmamızda KAH olan ve olmayan tip 2 diabetes mellitus (DM) tanılı hastalarda vitamin D düzeylerini karşılaştırarak, KAH ve vitamin D arasındaki ilişkiyi değerlendirmeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Sağlık Bilimleri Üniversitesi Haydarpaşa Numune Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi İç Hastalıkları Klinik ve Poliklinikleri'ne Haziran-Ağustos 2017 tarihleri arasında başvuran, tip 2 DM tanılı, 35-44 yaş aralığında 42 erkek hasta ve 35-54 yaş aralığında 42 kadın hasta olmak üzere; toplamda 84 hasta dahil edildi. Hastalar 2 gruba ayrıldı; KAH olan tip 2 DM tanılı hastalar grup 1'i oluştururken; KAH olmayan tip 2 DM tanılı hastalar grup 2'yi oluşturdu. Her iki gruba da 21'i kadın, 21'i erkek olmak üzere 42'şer hasta alındı. D vitamini düzeyleri Chemiluminescent Microparticle Immuno Assay (CMIA) yöntemi kullanılarak ölçüldü. İki grup arasında vitamin D düzeyleri karşılaştırıldı. Veriler retrospektif olarak değerlendirildi. Çalışmada elde edilen bulgular değerlendirilirken, istatistiksel analizler için IBM SPSS Statistics 22 (IBM SPSS, Türkiye) programı kullanıldı. Anlamlılık p0.05). Sonuç: KAH olan ve olmayan tip 2 DM tanılı hastalarda vitamin D düzeyleri arasında anlamlı farklılık saptanmamıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: Vitamin D deficiency is a common health problem in the world and in Turkey. Recently, studies have concluded that vitamin D deficiency increases the risk of coronary artery disease. The aim of this study was to compare vitamin D levels in patients with type 2 diabetes mellitus with or without coronary artery disease (CAD) and to evaluate the relationship between vitamin D and CAD. Materials and Methods: A total of 42 male patients aged between 18-44 and 42 female patients aged 18-54 years were enrolled in the study between June-August 2017 and admitted to the Internal Medicine Clinic and Polyclinics of Haydarpaşa Numune Health Application and Research Center. 84 patients were included. Patients were divided into 2 groups; patients with type 2 DM with CAD were group 1; patients with type 2 DM without CAD were group 2. Both groups were included 42 patients (21 female and 21 male). Vitamin D was measured by the Chemiluminescence Microparticle Immunoassay (CMIA) method. Vitamin D levels were compared between two groups. The data was collected and analyzed retrospectively. When evaluating the findings obtained in this study, IBM SPSS Statistics 22 for statistical analysis (SPSS IBM, Turkey) programs were used. Significance was evaluated at p 0.05). Vitamin D values were 14,57 ± 6,34 (4,6-30) ng/ml in the group with CAD; 16,42 ± 5,3 (5,7-25,4) ng/ml were found in the group without coronary artery disease. Conclusion: No significant difference was found between vitamin D levels in patients with type 2 DM with or without CAD.