Üniversite öğrencilerinde dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu belirtileri ile emosyonel regülasyon ve internet bağımlılığı arasındaki ilişkisinin incelenmesi
The examination of university students for the connection between the lack of attention hyperactivity disturbance symptoms with emotional regulation and internet addiction
  1. Tez No: 532759
  2. Yazar: EMİNE ÖZAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MİNE ELAGÖZ YÜKSEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Erişkin Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu, Duygu Düzenleme, İnternet Bağımlılığı, Leg of Attention Hyperactivity Disturbance Symptoms, Emotional Regulation, Internet Addiction
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Bu araştırmanın amacı Üsküdar Üniversite öğrencilerinde dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu belirtileri, duygu düzenlemesi ve internet bağımlılık ilişkisinin araştırılması amaçlanmaktadır . Çalışmada kullanılan örneklem Üsküdar Üniversitesi öğrencileri 1., 2., 3. ve 4. sınıf lisans ve yüksek lisans öğrencilerinden oluşmaktadır. Araştırmaya 100 kişi katılmıştır. Araştırma verileri, Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu DSM Ölçeği, Duygu Düzenleme Becerileri Ölçeği (DDBÖ), Young İnternet Bağımlılığı Kısa Formu (YİBT-KF) ve araştırmacı tarafından hazırlanmış olan Sosyodemografik Veri Formu kullanılarak elde edilmiştir. Değişkenler arasında farklılıkların belirlenmesinde Mann Whitney U testi, Kruskal Wallis H Testi uygulanmıştır. Değişkenler arasındaki ilişki düzeyleri için ise Spermann Korelasyon analizi kullanılmıştır. Araştırmanın bulguları sonucunda; üniversite öğrencilerinde dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu belirtileri, duygu düzenleme becerileri ve internet bağımlılığı yaş, eğitim ve cinsiyet değişkenlerine bağlı olarak farklılıklar gösterdiği sonucu saptanmıştır. Bununla beraber dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu belirtileri, duygu düzenleme becerileri ve young internet bağımlılığı ölçekleri alt boyutları arasında farklılıklar olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this examination is to investigate the relationship between the lack of attention hyperactivity disturbance symptoms, change of emotions and internet addiction of students from Üsküdar University. The sampling used in this examination consists of students from Üsküdar University coming from 1st, 2nd, 3rd and 4th grades from under-graduation and graduation. 100 people participated in the study. The examination date are obtained from DEHB DSM scale, Emotion Regulation Skills Scale (ERSS) ,Young Internet Addiction Short Form (YIASF) and sociodemographic date form which was prepared by the researcher. The date obtained from the examination are analyzed by IBM SPSS statistics 24.00 program. During the determination of the changes in variables, Mann Whitney U Test, Kruskal Wallis H Test is applied in for the relationship between the variables. Spearman correlation analyze is used for the relation levels between the variables. As a result of the examination, it is obtained that university students having or not having hyperactivity disturbance symptoms, have differences in arrangement of emotions and internet addiction connected with gender, education and age. In addition, it was observed that there are score differences between lack of attention hyperactivity disturbance and arrangement of emotion sub-dimensions.