Ratlarda egzersize bağlı 5-hidroksitriptofan kullanımının epileptiform aktivite üzerindeki etkisi
The purpose of the present study was to evaluate the effects of treadmill exercise and 5-htp support on the frequency and amplitude of epileptiform activity in rats
  1. Tez No: 532787
  2. Yazar: BABAK ELMIGHOJEBEIGLOO
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YILDIRIM KAYACAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoloji, Spor, Physiology, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: 5-HTP, Egzersiz, Epilepsi, Spike, 5-HTP, Epilepsy, Exercise, Spike
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Amaç: Ratlarda koşu bandı egzersizi ve 5-HTP desteğinin, epileptiform aktivitenin frekansı ve amplitüdü üzerine etkilerini değerlendirmektir. Materyal ve Metot: Egzersiz, Kontrol, 5-Hidroksitriptofan ve 5-Hidroksitriptofan+ egzersiz grubu olmak üzere toplam 28 erkek albino Wistar sıçan randomize olarak dört gruba ayrıldı. Deney protokolü, haftada 5 gün 10 hafta boyunca uygulandı. Kendi belirlediğimiz egzersiz protokolüne göre, sıçanlar her günün aynı saatinde 50 gün boyunca koşu egzersizlerine tabi tutuldu. Sıçanlara mikroenjektör ile sol kortekse 500 IU penisilin verildi ve Power Lab veri toplama sistemi kullanılarak üç saat boyunca Elektrokortikogram kaydı alındı. Elektrokortikogram kayıtlarının frekansı ve amplitüdü çevrimdışı olarak analiz edildi. Bulgular: Egzersiz uygulaması epileptiform aktivitenin ortalama spike sayısını, 80. ve 110. dakikalar arasında kontrol grubuna göre anlamlı bir şekilde azalttı (p0,05). Sonuç: Bu çalışmada egzersizin ve 5-HTP desteğinin, epileptiform aktiviteyi baskıladığı tespit edilmiştir. Ayrıca penisilinle oluşturulan epilepside egzersiz uygulamasının, 5-HTP'nin etkisini potansiyalize ederek daha fazla antikonvülsan etki gösterdiği belirlenmiştir. Bu veriler, epilepsi hastalığının tedavi stratejilerine katkıda bulunabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: The purpose of the present study was to evaluate the effects of treadmill exercise and 5-HTP support on the frequency and amplitude of epileptiform activity in rats. Material and Method: A total of 28 male albino Wistar rats were randomly divided into four groups as Exercise, Control, 5-Hydroxytryptophan and 5-Hydroxytryptophan+ exercise group. The experimental protocol was applied for 5 days a week during 10 weeks. According to our own exercise protocol, rats were subjected to running exercises at the same time of each day during 50 days. The rats were given a microinjector with 500 IU of penicillin in the left cortex and recording was carried out for three hours using the Power Lab data collection system. The frequency and amplitude of ECoG recordings were analyzed offline. Results: Exercise application significantly reduced the mean number of spikes of epileptiform activity between the 80th and 110th minutes compared to the control group (p0.05). Conclusion: In this study, exercise and 5-HTP supplementation were found to suppress epileptiform activity. Furthermore, it has been determined that exercise with epilepsy induced by penicillin shows more anticonvulsant effect by potentiating the effect of 5-HTP. This data may contribute to treatment strategies for epilepsy.