Kadın futbolcularda kas hasarının serum irisin seviyesine etkisi
The effect of muscle damage on serum irisin levels in female footballers
- Tez No: 532786
- Danışmanlar: PROF. DR. SEYDİ AHMET AĞAOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Alanin aminotransferaz, Aspartat aminotransferaz, C reaktif protein, İrisin, Kreatin kinaz, Troponin, Alanine aminotransferase, Aspartate aminotransferase, C reactive protein, İrisin, Creatine kinase, Troponin
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı kadın futbolcularda kas hasarının serum irisin seviyesine etkisini incelemektir. Materyal ve Metot: Çalışmada Türkiye Futbol Federasyonundan lisanslı 26 kadın futbolcu yer almıştır. Kadın futbolcular 90 dakika olarak planlanan antrenman programına tabi tutulmuştur. Antrenman öncesi, antrenmanın bitiminde ve ilk ölçümden 24 saat sonra katılımcılardan 5 ml kan alınarak serum irisin, kreatin kinaz, Aspartat aminotransferaz (AST), Alanin aminotransferaz (ALT), C reaktif Protein (CRP), Troponin seviyeleri tespit edilmiştir. Biyokimyasal analizler Ondokuz Mayıs Üniversitesi Biyokimya Laboratuvarında çalışılmıştır. Bulgular: Kadın futbolcuların serum irisin seviyesinde ilk kan alımında ve antreman sonrası kan alımında rakamsal olarak bir değişim bulunmazken 24 saat sonrasındaki kan alımında rakamsal olarak fark tespit edilmiştir. Kreatin kinaz değerinde ise istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmuştur. Sonuç: Bu çalışma sonucunda irisin seviyesinde rakamsal olarak fark bulunmuş olsada bu fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır. Yapılan çalışmada kas hasarı bileşenlerini içeren kreatin kinaz, aspartat aminotransferaz (AST), alanin aminotransferaz (ALT), c reaktif protein (CRP), Troponin proteinlerin arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık tespit edilmiştir. Bu sonuçlara göre irisinin antrenman sonrası zamana bağlı olarak artış gösterdiği ifade edilebilir. Kadın futbolcularda oluşan kas hasarı ise serum irisin seviyesini etkilememiştir. Bu çalışmanın bu alandaki çalışmalara katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to find out the effects of muscle damage on serum irisin levels in female footballers. Material and Method: 26 female footballers who were licensed players in Turkey Football Federation participated in the study. Female footballers were exposed to a training program planned as 90 minutes. 5 ml blood was taken from the participants before training, after training and 24 hours after the first measurement and their serum irisin, creatine kinase, aspartate aminotransferase (AST), alanine aminotransferase (ALT), C reactive Protein (CRP) and Troponin levels were found. Biochemical analyses were studied in Ondokuz Mayıs University Biochemistry Laboratory. Results: While no numerical change was found in serum irisin levels of female footballers in the first blood samples and post-training blood samples, numerical difference was found in the blood samples taken 24 hours later. No statistically significant difference was found in creatine kinase value. Conclusion: Although numerical difference was found in irisin levels as a result of the study, this difference was not found to be statistically significant. In the study, statistically significant difference was found between creatine kinase, aspartate aminotransferase (AST), alanine aminotransferase (ALT), C reactive Protein (CRP) and Troponin proteins which include muscle damage compounds. According to these results, it can be said that irisin increases depending on the time after training. Muscle damage in female footballers was not found to affect serum irisin level. It is thought that the present study will contribute to studies conducted in the field.