Beden eğitimi ve spor derslerinde verilen değerler eğitiminin öğrencilerin olumlu sosyal davranış düzeylerine etkisinin incelenmesi
Investigation of the effects of the values given in physical education and sport courses on students' positive social behavior levels
- Tez No: 532797
- Danışmanlar: PROF. DR. SEMİYHA TUNCEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Spor, Education and Training, Sports
- Anahtar Kelimeler: Değerler Eğitimi, Beden Eğitimi, Olumlu Sosyal Davranışlar, Values Education, Physical Education, Positive Social Behaviors
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Spor Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Çalışmanın amacı beden eğitimi ve spor derslerinde verilen değerler eğitiminin öğrencilerin olumlu sosyal davranış düzeylerine etkisinin incelenmesidir. Bu bağlamda spor ve spora katılımın değerler eğitimi için yeni araçlar olarak görülmesi bu çalışmanın önemini vurgulamaktadır. Çalışmanın grubunu, özel bir ortaokulun 7.sınıf öğrencilerinden seçilmiş 20 kişilik öğrenci oluşturmaktadır. Çalışma grubuna Carlo ve Randall (2003) tarafından geliştirilen Olumlu Sosyal Davranış Eğilimi Ölçeği (O.S.D.E.Ö) 10 haftalık eğitim öncesinde ve sonrasında uygulanmıştır. Çalışma sonunda ölçeğin kamusal, duygusal, acil, itaatkâr alt boyutları için olasılık değerleri 0,05'ten küçük olduğu görülmektedir. Buna göre, bu alt boyutlariçin beden eğitimi ve spor derslerinde verilen değerler eğitimi öncesi ve sonrası öğrencilerin olumlu sosyal davranış düzeyleri arasında anlamlı bir fark olduğuna karar verilir ve bu alt boyutlar için değerler eğitimi dersinin öğrencilerin olumlu sosyal davranış düzeyleri üzerinde bir etkisi olduğu sonucuna ulaşılır. Bu ifadeler dışında özgeci ve gizli alt boyutları için değerler eğitiminin öğrenciler üzerinde olumlu etkisi olmadığı görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate the effect of values education given in physical education and sports courses on students' positive social behavior levels. In this context, sports and sport participation as new tools for values education emphasizes the importance of this study.The study group consisted of 20 students selected from 7th grade students of a private secondary school.The Positive Social Behavior Trend Scale (P.S.B.T.S) developed by Carlo and Randall (2003) was applied to the study group before and after 10 weeks of education. At the end of the study, the probability values for the public, emotional, emergency and obedient sub-dimensions of the scale were found to be less than 0.05. Accordingly, it was decided that there was a significant difference between the positive social behavior levels of the students before and after the values education given in the Physical Education and Sports courses. Apart from these statements, it was seen that values education for altruistic and hidden sub-dimensions has no positive effect on students.