Afganistan ve iran arasındaki ticari ve siyasi ilişkiler
Commercial and political relations between Afghanistan and Iran
  1. Tez No: 532808
  2. Yazar: JAN MUHAMMAD HEMAT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİL ERDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Afganistan, İran, Genel Ekonomi, Afganistan Dış Ticareti, Afganistan Siyasi İlişkiler, Afghanistan, Iran, General Economy, Afghanistan Foreign Trade, Afghanistan Political Relations
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Ve Finansman Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Finansman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 161
Özet
Asya kıtasının kalbine yakın Orta Asya'nın bir parçası olan Afganistan, Kıta'nın doğu ile batı ve kuzey ile güney arasında önemli geçiş noktasıdır. Orta Asya ülkelerin doğal gazı, petrolü ve elektriği Güneydoğu Hindistan boru hattıyla Afganistan üzerinden Pakistan, Hindistan ve uluslararası piyasalara aktarılmaktadır. Afganistan'ın Stratejik önemi, komşu ülkeleriyle mücadele etmesine neden olmuştur. Bu çalışmada Afganistan'ın komşularından İran ile Ticari ve siyasi ilişkileri incelenmiştir. 11 Eylül 2001 tarihinde Dünya Ticaret Merkezine gerçekleştirilmiş olan terör saldırılarından sonra ABD Afganistanı karşı askeri harekatı başlattı. Taliban rejiminin devrilmesinden sonra, Afganistan'deki yeni yönetim ülkenin kalkınması, ekonomik büyümesi, yeniden yapılandırılması ve muhtelif alanlarında reformlar yapmıştır. İran ekonomisi, büyük ölçüde petrole dayalıdır. İhracat gelirleri %80 petrol ihracatından elde etmektedir. İran'in Irak ile 8 yıllık savaş aynı zamanda ABD ve Avrupa Birliğin İran'a uygulanan ambargoları İran ekonomisine olumsuz etkilemiştir. 2001'dan sonra Afganistan ve İran arasındaki ticari ilişkiler genişlemiştir. 2016 yılında Hindistan, İran ve Afganistan arasında transit konusunda yapılan Çabahar Limanı analşmanın sonucunda, Afganistan denize çıkış alternatif yolu bulmuştur. Etnik, tarihî, kültürel, ekonomik, güvenlik ve dış unsurlar, ABD, Pakistan ve Suudi Arabistan, Afganistan ve İran arasındaki ilişkileri belirleyen unsurlardır. Ayrıca, su ve sınır problemi Afganistan ve İran arasındaki ilişkilere olumsuz etkilemiştir. İran, etnik ve kültürel faktörlerden yararlanarak Afganistan'da nüfuz alanı genişletmiştir.
Özet (Çeviri)
Afghanistan is a country in the southern part of Central Asia in which is an important transit route between the East and the West, the North and the South. Natural gas, oil and electricity of the Central Asian countries energy resources are transfered to Pakistan, India and international markets via Afghanistan. This is chiefly took places through the Southeastern Indian pipeline. The strategic importance of Afghanistan has led to its struggle with neighboring countries in its history. This study explores Afghanistan and Iran's economic and political structures leading to its commercial and political relations between them. After the terrorist attacks on the World Trade Center on 11 September 2001 in New York, the US launched a military operation against Afghanistan. After the overthrow of the Taliban regime, the country's development, economic growth, restructuring and reforms in various fields were made under the new management of Afghanistan. Iranian economy is largely based on energy related exports revenues. Energy plays almost 80 percent in Iran's economy. Iran's economy is effected negatively by the US and the EU sanctions in recent years. After 2001, trade relations between Afghanistan and Iran expanded moderately compare to previous years. In 2016, India, Iran and Afghanistan, as a result of the transit route of the port of Chabahar, Afghanistan has an opportunity to find an alternative route to the open sea. Iran and Afghanistan relations are under the influence of ethnic, historical, cultural, economic, security and external elements. As an external factors which effects Afghanistan relations can be named as the USA, Pakistan and Saudi Arabia. Water and border security issues playing negative effects among the relations between both countries.