Somut olmayan kültürel miras unsurlarından el sanatları geleneğinin kırsal turizm bağlamında değerlendirilmesi: Muğla – Milas örneği
The evaluation of the tradition of crafts in intangible cultural elements in the context of rural tourism: The example of Muğla - Milas
- Tez No: 532837
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN ÇEKEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Somut olmayan kültürel miras, kırsal turizm, el sanatları, Milas, Intangible cultural heritage, rural tourism, handicrafts, Milas
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Kültürel miras, bir topluluk tarafından geliştirilen gelenekler, uygulamalar, mekan, nesne, sanatsal ifade ve değerler de dahil olmak üzere nesilden nesile aktarılmış yaşam biçimlerinin bir ifadesidir. Somut olmayan kültürel miras terimi, UNESCO'nun kültürel mirasın korunması ile ilgili çalışmalarından doğmuş ve yaygınlık kazanmıştır. Somut olmayan kültürel miras öğelerinden biri de el sanatları geleneğidir. Usta-çırak ilişkisi ile kuşaktan kuşağa aktarılarak gelen bu gelenek toplumun kültürel mirasında da önemli bir yer teşkil etmektedir. Kırsal alanda yapılan el sanatları hem kültürün devamını hem de kırsal alan için gelir kaynağı sağlamaktadır. Turizm günümüzde önemli bir sektördür. 20. yüzyıl sonlarına doğru getirilerinden dolayı alternatif turizm veya tamamlayıcılara ilgi artmıştır. Kırsal turizm de bu çeşitlerden biridir. Kırsal turizmin kırsal alandaki ekonomik katkıları yanında sosyo-kültürel, çevresel yapılar üzerinde olumlu etkiye sahiptir. Yerel el sanatlarının da canlandırılmasını sağlamaktadır. Bu nitel çalışmada Milas İlçesi'nin kırsal turizm potansiyelini belirleyerek kırsal turizmin temel bileşenlerinden biri olan somut olmayan kültürel miras unsurlarından el sanatlarının yerini vurgulamak amaçlanmıştır. Nitel araştırma yöntemleriyle gerçekleştirilen araştırma sonucunda; Milas yöresinin kırsal turizm açısından önemli bir potansiyele sahip olduğu üzerinde durulmuştur. Bunun yanı sıra yörede bu turizm çeşidi desteklenirse somut olmayan kültürel miras öğesi geleneksel el sanatlarının gelecek nesillere taşınabileceği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Cultural heritage is the manifestation of lifestyles that have been passed from one generation to another including traditions, applications, places, things, artifacts, and values. The term“intangible cultural heritage”emerged and spread from UNESCO's studies on the preservation of cultural heritage. One of the intangible cultural heritage elements is the tradition of handicrafts. This tradition which has been passed from one generation to the other thanks to master-apprentice relationship holds an important place in the cultural heritage of the society. Handicrafts which are done in rural areas not only enable the continuity of the culture but the income for those rural areas. Today, tourism is an important sector. Moreover, towards the end 20th century, alternative tourism types one of which is rural tourism and its complements has started to attract more and more people because of their additional returns. Besides its economical contributions to rural areas, rural tourism has many positive impacts on socio-cultural and environmental structures, and enables the revival of the local handicrafts. In this qualitative study, it is aimed to emphasize the place of handicrafts which is one of the intangible cultural heritage elements which is one of the major components of rural tourism by identifying the rural tourism potential of Milas. The results of the study suggest that Milas region has an important potential in terms of rural tourism. In addition, it is found out that if this type of tourism is supported in the region, handicrafts, an element of intangible cultural heritage, can be passed to the other generations.