Milletlerarası özel hukukta şekil
Form in private international law
  1. Tez No: 532838
  2. Yazar: BAHAR KÜPE
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SALİMYA GANIYEVA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: legal transaction, form, LRA, lex causae
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 264
Özet
Bu çalışmanın amacı, yabancılık unsuru içeren hukuki işlemlerin şekline uygulanacak hukukun belirlenmesidir. Çalışmamızın temelini oluşturan şekle uygulanacak hukukun tespiti, kanunlar ihtilafı alanında sık rastlanan, bu nedenle de derinlemesine inceleme yapılmasının ihtiyaç olduğu alanlardan biridir. Zira uluslararası gelişmelerin hız kazandığı günümüz küresel dünyasında, yabancı unsurlu hukuki ilişkiler her geçen gün artış göstermektedir. Bu tür ilişkilere girişmenin kaçınılmaz olması, taraflar arasında yapılacak hukuki işlemlerin geçerliliğini ve hukuki sonucu gerçekleştirmeye yönelik iradenin bürüneceği şekli önemli hale getirmektedir. Milletlerarası özel hukukta hukuki işlemlerin şekline uygulanacak hukukun tespiti bir yandan milletlerarası ticaretin gelişimine hizmet ederken diğer yandan da ticari hayatın dışında kalan toplumsal hayata hizmet etmektedir. Bu nedenle şekil sorunu, vatandaşlıkları farklı olan veya vatandaşlıkları aynı olup da bir şekilde yabancı hukuk düzeni ile irtibatlı hale gelen kişiler arasında kurulan hukuki ilişkiler bakımından ortaya çıkabilmektedir. Çalışmanın araştırma aşamasında yabancılık unsuru içeren nişanlanma, evlenme, ölüme bağlı tasarruflar, kambiyo senetleri, taşınır ve taşınmaz mallar üzerindeki ayni hak işlemleri ile ispat şekline uygulanacak hukuk konuları incelenmiştir. Sonuç itibariyle, yabancılık unsuru ihtiva eden hukuki işlemlerin şekli şartlarının hangi hukuka göre tayin edilmesi gerektiği sorusu, gerek konuyla alakalı milletlerarası sözleşmeler, Türk hukuk mevzuatı, doktrini ve mahkeme kararları ve gerekse mukayeseli hukukta farklılık arz eden ülke örnekleri ortaya konularak yanıtlanmaya çalışılmıştır. Nitekim yapılan araştırma sonucunda hukuki işlemlerin şekli açısından, locus regit actum ve lex causae bağlama noktalarının ne denli önemli olduğu da tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to determine the law applicable to the form of legal transactions including foreign element. The determination of the law applicable to the form that provides the basis of our study is one of the areas that is common in conflict of laws and in which there is a need for in-depth examination. Because in today's global world where international developments are gaining momentum, legal relations with foreign elements are increasing day by day. The inevitability of engaging in such relations makes it important to consider the validity of the legal relations between the parties and the form in which the will intended to achieve the legal consequence will be made. The determination of the law applicable to the form of legal transactions in private international law serves the development of international trade on the one hand and on the other hand it serves the social life outside of commercial life. Therefore, the problem of form may arise in terms of the legal relations between people whose citizenship is different or whose citizenship is the same and which is somehow connected with foreign legal order. Engagement, marriage, death-related savings, bill of exchange, real rights transactions on movable and immovable property including foreign element and the legal aspects that will be applied to the form of proof are examined at the research stage of the study. As a result, it was attempted to answer the question that the form conditions of legal transactions including foreign element should be determined by which law presenting both the relevant international conventions, Turkish legal legislation, doctrine and court decisions, and the differential examples of countries in comparative law. Thus, as a result of the research, it was determined how important locus regit actum and lex causae points of connection are in terms of the form of legal transactions.