Hibrit savaşlar ve Suriye örneği
Hybrid wars and Suria example
- Tez No: 532857
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN ALPAY KARASOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Savunma ve Savunma Teknolojileri, Public Administration, Defense and Defense Technologies
- Anahtar Kelimeler: Savaş, Savaş Evrimi, Savaş Kuşakları, Hibrit Savaş, War, Evolution of War, War Generations, Hybrid War
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 161
Özet
Savaş, insanoğlunun en eski etkileşim araçlarından bir tanesidir. Kısacası savaş, siyasal toplulukların bir davranış biçimdir. Bu davranış biçimi tarihsel süreç içerisinde değişim ve dönüşüm geçirmiştir. Tarih boyunca savaş meydanında kullanılan teknoloji ve teçhizatlar, savaşları birbirinden ayırmış ve araştırmacılar da daha iyi araştırma yapabilmek için savaşları sınıflandırmışlardır. Lind ve arkadaşları; savaşları, savaş meydanında kullanılan teknoloji ve teçhizata göre sınıflandırmış ve savaşları dört kuşağa ayırmışlardır; birinci kuşak savaşlar, 15. ve 16. yüzyıllarda meydana gelen savaşlardır. Özellikle de Napolyon Savaşları bu savaş kuşağının simgesi haline gelmiştir. İkinci kuşak savaşlar ise daha çok hızlı manevra kabiliyetinin gösterildiği savaşlardır. Üçüncü kuşak savaşlar ise manevra kabiliyetinin yanında bilginin de ön plana çıktığı savaşlardır. Dördüncü ve son kuşak savaşlar ise artık bilginin yanında siber uzayın da işin içine girdiği her zaman her yerde herkese karşı olunan savaşlardır. Zaman ve mekânın bu kadar iç içe geçtiği modern çağda, savaş ontolojik ve epistemolojik anlamda değişim ve dönüşüm geçirerek yeni bir forma bürünmüştür. Bu yeni formun adı; hibrit savaşlardır. Bu yeni savaş konsepti hem yapısı hem de aktörleri bakımından klasik savaşlardan çok daha farklı ve karmaşıktır. Bu çalışmada; savaşın ne olduğu ve tarihsel süreç içerisinde nasıl bir değişim süreci izlediği dört ayrı kuşak, başlıklar altında incelenecek. Daha sonra yeni bir savaş konsepti olan hibrit savaş anlayışı, özellikleri, araçları ve yöntemleri, aktörleri üzerinde derinlemesine bir inceleme yapıldıktan sonra hibrit savaş konseptinin Suriye iç savaşında nasıl vuku bulduğu ve devamında nasıl bir seyir izlediğinin üzerinde durulacaktır.
Özet (Çeviri)
War is one of the oldest tools of human interaction. In short, war is a form of behavior of political communities. This behavior has changed and transformed in the historical process. Throughout history, the technology and equipment used in the battlefield distinguished the wars and the researchers classified the wars in order to do better study. Lind et al. classified wars according to technology and equipment used in the battlefield and divided wars into four generations; first-generation wars are the wars that occurred in the 15th and 16th centuries. Especially the Napoleonic Wars became the symbol of this war zone. The second generation wars are mostly the battles with more rapid maneuverability. Third generation battles are the wars in which knowledge comes to the fore besides maneuverability. Fourth and last generation battles are the wars that are everywhere against everybody including cyber space as well as information. In this modern era in which time and space are so intertwined, the war has transformed into a new form undergoing a change and transformation in ontological and epistemological terms. The name of this new forms; is hybrid wars. This new concept of war is very different and more complex than classical wars in terms of both its structure and actors. In this study; what the war is and how it has followed the process of change in history will be examined under four different generation wars titles. Afterwards, when an in-depth study on the hybrid warfare, a new concept of warfare, its features and methods and actors is carried out, how the hybrid war concept took place in the Syrian civil war will be emphasized.