Yetişkinlerde anksiyetenin ve cinsel mitlerin cinsel doyum ile ilişkisinin incelenmesi
Investigation of the relationship betweenanxiety, sexual myths and sexual satisfaction in adults
  1. Tez No: 532874
  2. Yazar: MURATHAN YILMAZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SİNEM ZEYNEP METİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Cinsel mitler, anksiyete, cinsel doyum, Sexual myths, anxiety, sexual satisfaction
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Yetişkinlerde Anksiyetenin ve Cinsel Mitlerin Cinsel Doyum İle İlişkisinin İncelenmesi Eşler arasında sağlıklı ilişkilerin oluşturulmasında, cinsel doyumun önemli rolü bulunmaktadır. Bu noktadan hareketle hazırlanan çalışma, yetişkinlerde anksiyete ve cinsel mitlere inanç düzeyinin, cinsel doyum ile ilişkisinin incelenmesi amacıyla tanımlayıcı ve analitik olarak yapılmıştır. Araştırma 25 Haziran 2018- 3 Ağustos 2018 tarihleri arasında, araştırmaya dahil olma kriterlerini sağlayan 18-65 yaş aralığındaki 70 kadın ve 70 erkekten oluşan toplam 140 kişilik örneklem ile yapılmıştır. Araştırma kapsamında katılımcılara Cinsel Mitleri Değerlendirme Formu, Beck Anksiyete Ölçeği ve Golombok-Rust Cinsel Doyum Ölçeği uygulanmıştır. Araştırma verilerinin analizinde betimleyici istatistikler, Pearson korelasyon analizi, regresyon analizi, t-test ve ANOVA kullanılmış olıp, bulgular %95 güven aralığında ve %5 anlamlılık düzeyinde değerlendirilmiştir. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre cinsel mitlere ilişkin inanç düzeyi ile cinsel ilişki sırasında iletişim (p=0,000), cinsel ilişkiden doyum (p=0,000) ve cinsel ilişki sırasında dokunma (p=0,002) arasında negatif yönlü; cinsel ilişkiden kaçınma (p=0,000), vajinismus (p=0,004), anorgazmi (p=0,000), empotans (p=0,001) ve erken boşalma (p=0,008) arasında ise pozitif yönlü ilişkiler bulunmuştur. Bununla birlikte anksiyete ile cinsel ilişki doyumu (p=0,000) arasında negatif; cinsel ilişkiden kaçınma (p=0,036) ve vajinismus (p=0,010)arasında ise pozitif yönde ilişkiler tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Investigation of the Relationship BetweenAnxiety, Sexual Myths and Sexual Satisfaction in Adults Sexual satisfaction has an important role in establishing healthy relationships between spouses. From this point of view, the study was carried out descriptively and analytically in order to examine the relationship between anxiety, sexual myths and sexual satisfaction in adults. The study was carried out between 25 June 2018 and 3 August 2018 with a sample of 140 people (70 men and 70 women) aged between 18-65 years who met the criteria of inclusion in the study. Within the scope of the study, Sexual Myths Evaluation Form, Beck Anxiety Scale and Golombok-Rust Sexual Satisfaction Scale were applied to the participants. Descriptive statistics, Pearson correlation analysis, regression analysis, t-test and ANOVA were used in the analysis of the research data and the findings were evaluated at 95% confidence interval and 5% significance level. According to the findings obtained from the study, the level of belief about sexual myths was negatively correlated with communication during sexual intercourse (p = 0,000), satisfaction with sexual intercourse (p = 0,000) and touch during sexual intercourse (p = 0,002); positive relationships was found between avoidance of sexual intercourse (p = 0,000), vaginismus (p = 0,004), anorgasmia (p = 0,000), impotence (p = 0,001) and premature ejaculation (p = 0,008). On the other hand, there was negative relationships between anxiety and sexual intercourse satisfaction (p = 0,000); whilethere was positive relationships between anxiety and avoidance of sexual intercourse (p = 0,036) and vaginismus (p = 0,010).