Yabancılara Türkçe öğretiminde metin odaklı yaklaşımla hazırlanan materyallerin üretimsel dil becerilerine etkisi
The effect of materials prepared with a text-driven approach in teaching Turkish to foreigners on production language skills
  1. Tez No: 847787
  2. Yazar: SERKAN DEMİREL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEZİR TEMUR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Dil Öğretimi, Metin Odaklı Yaklaşım, Materyal Hazırlama, Yazma, Konuşma, Öz Yeterlik, Language Teaching, Text-Driven Approach, Material Preparation, Writing, Speaking, Self-Efficacy
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 280
Özet
Dil öğretimi, yaygın olarak ders kitaplarıyla yapılmaktadır. Bununla beraber dijital uygulamalar da dil öğretiminde kullanılmaktadır. Dil öğretimine yönelik hazırlanan ders kitapları ve materyaller belirli yaklaşım ve yöntemleri içerecek şekilde hazırlanmaktadır. Böylece materyaller, kuramsal alt yapıyla desteklenmektedir. Dil öğretim materyallerinde kullanılan yaklaşım ve yöntemler kadar bu yaklaşım ve yöntemlerin sınıf içi uygulamalarındaki etkisi de önemlidir. Belirli bir yaklaşıma göre hazırlanmayan ders materyallerinin kuramsal alt yapısı zayıf kalacağı gibi uygulama alanı yetersiz olan yaklaşım ve kuramlar da işlevsiz kalacaktır. Yaklaşım ve uygulamalar arasındaki olası boşlukların en aza indirilmesi nitelikli dil öğretim materyallerinin hazırlanmasına katkı sağlayacaktır. Bu amaçla bu araştırmada dil öğretiminde metin odaklı yaklaşım ilkelerine göre ders materyalleri hazırlanmıştır. Bu materyallerle yabancı öğrenicilere ders anlatılmış, geri bildirimlerle materyaller süreç içerisinde geliştirilmiştir. Hazırlanan materyallerin öğrenicilerin konuşma ve yazma becerisi ile konuşma ve yazma öz yeterlikleri üzerine etkisi araştırılmıştır. Böylece yaklaşım ve uygulama arasındaki olası boşluklar en aza indirilmeye çalışılmıştır. Karma yöntem desenlerinden iç içe karma desenin kullanıldığı bu çalışmada nicel ve nitel veriler birlikte yorumlanmıştır. Araştırmanın nicel boyutunda yarı deneysel desenlerden ön test-son test eşleştirilmiş kontrol gruplu desen, nitel boyutunda ise durum çalışması kullanılmıştır. Toplanan veriler nicel ve nitel yöntemlerle analiz edilmiş, araştırma sonuçları alan yazın ışığında tartışılmış ve önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Language teaching is commonly done with textbooks. In addition, digital applications are also used in language teaching. Certain approaches and methods are used in textbooks and materials prepared for language teaching. Thus, the materials are theoretically supported. The impact of approaches and methods on classroom applications is important. Course materials that are not prepared according to a specific approach will not be theoretically sufficient. Approaches and theories with insufficient application areas will remain dysfunctional. Minimizing possible gaps between approaches and practices will contribute to the preparation of qualified language teaching materials. For this purpose, in this research, course materials were prepared according to the principles of text-driven approach in language teaching. Lessons were given to foreign students with these materials. The materials were improved throughout the process with feedback. The effects of the prepared materials on students' speaking and writing skills with speaking self-efficacy and writing self-efficacy were investigated. Thus, possible gaps between approach and application were tried to be minimized. In this study, where the nested mixed design, one of the mixed method designs, was used, quantitative and qualitative data were interpreted together. In the quantitative dimension of the research, a pretest-posttest matched control group design, one of the semi-experimental designs, was used. In the qualitative dimension, a case study was used. The collected data were analyzed using quantitative and qualitative methods. Discussions and suggestions were made regarding the research results.