George Gershwin'in Rhapsody ın Blue adlı eserinin bestecilik teknikleri açısından incelemesi
Review of George Gershwin's Rhapsody in Blue in terms of composing techniques, art study report
- Tez No: 532971
- Danışmanlar: DOÇ. ONUR ÖZMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: George Gershwin, Rapsodi, Senfonik Caz, Ragtime, Blues, George Gershwin, Rhapsody, Symphonic Jazz, Ragtime, Blues
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kompozisyon, Koro ve Orkestra Şefliği Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 223
Özet
Caz müziği ile sanat müziği, 20. yüzyılın başlamasıyla Avrupa ve Amerika'da birbirlerini karşılıklı olarak etkilemişlerdir. Amerikalı besteci George Gershwin (1898-1937), caz temalarının ve ritimlerinin müzikte ciddi ögeler olarak kullanılabileceğini kanıtlamış bir besteci olarak bu doğrultuda müzikaller için sayısız şarkı, film müzikleri, sahne müzikleri ve orkestra yapıtları bestelemiştir. İçinde ağırlıklı olarak caz ögeleri barındıran 1924 yılında bestelenen Rhapsody in Blue adlı eseri de bunun kanıtıdır. Sanat eseri raporunda bestecinin hayatı, rapsodinin tarihçesi, yaşadığı dönemdeki caz stilleri ve Rhapsody in Blue adlı eserin besteleme teknikleri alt başlıklarla incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Jazz music and art music, by the beginning of the 20th century, they mutually influenced each other in Europe and America. American composer George Gershwin (1898-1937), a composer who has proven that jazz themes and rhythms can be used as serious elements in music, has composed countless songs for musicals, scored for motion pictures, stage productions and symphonic works. The Rhapsody in Blue, composed mainly of jazz elements in 1924, is also a testament to this. In the artwork report, the composer's life, the history of rhapsody, the jazz styles that he lived in, and the composition techniques of the Rhapsody in Blue were investigated by the subheadings.