Jascha Heifetz'in klasik müziğe katkıları ve George Gershwin'nin eserlerinin keman ve piyano için düzenlemesi üzerinde inceleme
An examination of Jascha Heifetz's contributions to classical music and her arrangement of George Gershwin's works for violin and piano
  1. Tez No: 927141
  2. Yazar: SONAT ONUR YAŞLIÇAM
  3. Danışmanlar: PROF. ÜLVİYYE AKBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Jascha Heifetz, George Gershwin, 20. yüzyıl müziği, keman repertuvarı, keman-piyano transkripsiyonları, Jascha Heifetz, George Gershwin, 20th-century music, violin repertoire, violin-piano transcriptions
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Bu araştırmada, Jascha Heifetz ile George Gershwin'in hayatı ve eserleri incelenmiş, iki ismin 20. yüzyıl müziğine katkıları sergilenmiştir. Birinci bölümde, araştırmanın problemi 20. yüzyıl müziğinin genel çerçevesi içinde ortaya konmuş, sonrasında araştırmanın amacı ile önemi açıklanmış, bölümün devamında ise sınırlılıklar, yöntem ve veri kaynakları belirtilmiştir. İkinci bölümde Jascha Heifetz'ın kemancılığı, yarattığı keman ekolü incelenmiş, besteci olarak da keman repertuvarına katkıları araştırılmıştır. Üçüncü bölümde George Gershwin'in önemli eserleri incelenmiştir. Dördüncü bölümde Jascha Heifetz ile George Gershwin'in kesişme noktaları ortaya konmuş, sonrasında da Jascha Heifetz'in Gershwin transkripsiyonları analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the life and work of Jascha Heifetz and George Gershwin have been examined, and their contributions to 20th-century music have been presented. In the first chapter, the problem of the research has been presented within the general context of 20th-century music, then the purpose and importance of the research have been explained, followed by limitations, methodology and data sources. In the second chapter, Jascha Heifetz's violin playing style and the violin school he created have been explored, along with his contributions to the violin repertoire as a composer. The third chapter examines the major works of George Gershwin. In the fourth chapter, the intersection points between Jascha Heifetz and George Gershwin have been highlighted, and Jascha Heifetz's Gershwin-transcriptions have been analyzed.