Formal ve informal aile destekleyicisi iş ortamının örgütsel sonuçlar üzerindeki etkisinde iş yaşam dengesinin aracı rolü
The impact of formal and informal family supportive work environment on organizational outcomes: The mediating role of work-life balance
- Tez No: 533054
- Danışmanlar: PROF. DR. GÖNEN İLKAR DÜNDAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Aile Destekleyicisi İş Ortamı, İş Yaşam Dengesi, İş Tatmini, Algılanan İş Performansı, İşten Ayrılma Eğilimi, Family Supportive Work Environment, Work-Life Balance, Job Satisfaction, Perceived Job Performance, Intention to Leave the Work
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 210
Özet
Son zamanlarda iş yaşam dengesi, pek çok işgören için önemli bir mesele haline gelmiştir. Dengenin kurulmasında kişilerin kendi çabalarının yanında, örgütün bu konudaki çabaları da önem taşımaktadır. Örgütün aile destekleyicisi bir iş ortamı yaratması işgörenlerin iş yaşam dengesi algılarını olumlu etkileyebilir, bu da olumlu örgütsel sonuçlara yol açabilir. Bu doğrultuda mevcut araştırmada formal ve informal aile destekleyicisi iş ortamının örgütsel sonuçlar (iş tatmini, algılanan iş performansı, işten ayrılma eğilimi) üzerindeki etkisinde iş yaşam dengesinin aracı rolünün incelenmesi amaçlanmıştır. Ulusal literatürde aile destekleyicisi iş ortamı kavramına rastlanmadığından, bu kavramın farklı boyutlarıyla birlikte ele alınarak incelenmesi önem taşımaktadır. Araştırmanın örneklemini İstanbul, Kırklareli ve Kocaeli'de farklı sektör ve işletmelerde çalışan toplam 300 beyaz ve mavi yakalı işgören oluşturmuştur. Aracı modelin test edilmesi için çoklu regresyon analizi uygulanmıştır. Yapılan analizler sonucunda formal ve informal aile destekleyicisi iş ortamının iş tatmini ve işten ayrılma eğilimi üzerindeki etkisinde iş yaşam dengesinin kısmi aracı rolü olduğu görülürken; algılanan iş performansı üzerindeki etkisinde ise iş yaşam dengesinin aracı rolü olmadığı ortaya çıkmıştır. Araştırmadaki tüm bulgular geçmiş çalışmalarla ilişkilendirilerek tartışılmış, örgütler ile gelecekte yapılacak çalışmalar için önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Work-life balance has become an important issue for many employees in recent years. In addition to personal efforts, organizational efforts are also important to establish the balance. Family supportive work environment that is created by organizations can effect the work-life balance perceptions of employees, this fact can cause positive organizational outcomes. Accordingly, the aim of this study is to find out the mediating role of work-life balance in the relationship between formal and informal family supportive work environment and organizational outcomes (job satisfaction, perceived job performance, intention to leave the work). The notion of family supportive work environment has not been encountered in national literature, examining this notion with its different types is important. The sample of this study consisted of 300 white and blue collar employees working at different sectors and organizations in Istanbul, Kirklareli and Kocaeli. To test the mediation model, multiple regression analysis was conducted. The results indicated that work-life balance had partial mediator role on the relationship between family supportive work environment (formal and informal) and job satisfaction, and also intention to leave the work. But work-life balance had no significant effect on the relationship between family supportive work environment (formal and informal) and perceived job performance. All results were discussed according to the previous findings, also suggestions were made both for organizations and future studies.