القصود غير المشروعة وأثرها في عقد النكاح
El-kusûdü gayru'l-meşrûa ve eseruha fî akdi'n-nikah
  1. Tez No: 533063
  2. Yazar: MAHER ALALI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BEHLUL DÜZENLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Kasıt, Bâis, İrade, Taaddüt, Nikah
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: Yalova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Tezimiz, mükelleflerin“meşru/yasal olmayan kasıtlı davranış”larının mahiyetini nikah akdi özelinde açıklamayı amaçlamaktadır.“Nikah Akdi”ile“kasıt”kavramları arasında beden-ruh ilişkisinde olduğu gibi güçlü bir bağ olduğu düşünüldüğünde konunun önemi daha çok anlaşılmaktadır. Bunun yanında,“bâis/sebep-etken”,“irade”,“garaz/amaç”gibi, bazen birbirine yakın anlamlar ifade eden, bazen de iç içe geçen terimlerin farklılıklarının özenle ortaya konmasına ihtiyaç duyulmaktadır. Söz konusu durum, özellikle de terimlerin iç içe geçtiği durumlarda, ekstra dikkat ve yoğunlaşmaya ihtiyaç duymaktadır. Dolayısıyla, mükelleflerin“meşru/yasal olmayan kasıtlı davranışları”nın mahiyetini incelemeye geçmeden önce sözkonusu terimlerin anlamları, birbirlerine benzerlikleri veya aralarındaki farklılıklar, ya da terimler arasında olabilecek umum-husus gibi ilişkiler üzerinde durulması gerekmektedir. Bunu sağlamak amacıyla Giriş Bölümünü bu konuya tahsis ettik. Birinci Bölümde ise,“mükelleflerin kasıtlı davranışları”kavramını, önce genel anlamı itibariyle, daha sonra da nikah akdi özelinde ele aldık. Sonrasında da, söz konusu kavramın;“meşru/yasal olan–gayri meşru/yasal olmayan”,“mübâşir/direk olan-gayri mübaşir/dolaylı olan”gibi kısımlarını inceledik. Yapılan bu taksimin,“bâis/sebep-etken”ve“kasıt”kavramları arasında tespit ettiğimiz farklılıkları son derece hassas ölçüler çerçevesinde ortaya koyabilmiş olmamızın bir sonucu olduğunu söyleyebiliriz. Söz konusu taksim, aynı zamanda,“gayr-i meşru/yasal olmayan mübaşir/direk kasıtlı davranış”,“gayr-i meşru/yasal olmayan gayr-i mübaşir/dolaylı kasıtlı davranış”kavramlarının izahı ve bu kavramların, akdin sahih veya batıl olmasındaki etkilerini örnekleri ile incelememizin bilimsel temelini oluşturmaktadır.“Mübaşir/direk kasıtlı davranış”,“gayr-i mübaşir/dolaylı kasıtlı davranış”,“meşru/yasal kasıtlı davranış”,“gayr-i meşru/yasal olmayan kasıtlı davranış”kavramlarının bir araya geldiği durumlarda“kasıtlı davranışın taaddüdü/birden çok olması”kavramı gündeme gelmektedir ki, bu da tezimizin ikinci bölümünün başlığını teşkil etmektedir. Bu bölümde, daha önce“mükelleflerin kasıtlı davranışları”na dair yaptığımız kısımlandırmanın ışığı altında,“kasıtlı davranışların taaddüdü/birden çok olması”kavramının anlamı ve söz konusu taaddüdün nikah akdine etkisini inceledik. Tezimizin bir bölümünün anlaşılabilmesinin bir önceki bölümünün anlaşılmasına bağlı olması ve bunun doğal bir sonucu olarak da bölümler arasında var olan uyumu, tesbih tanelerinin düzenine benzetmek mümkündür. Tabi, konu hakkında yapılan okumalar esnasında ve meselenin takdiminde ekstra bir yoğunlaşmaya ihtiyaç duyuluyor olmasının da bu uyum üzerinde etkisi olduğunu inkar etmek mümkün değildir. Tezimizin son bölümünde,“gayr-i meşru/yasal olmayan kasıtlı davranış”kavramının fıkhî uygulamalarını zikrettik. Bu kavram ile fıkhî hükümler arasındaki ilişkiyi incelerken, daha önceki bölümlerde tespit ettiğimiz bilimsel esaslar çerçevesinde, fakihlerin konu hakkındaki farklı görüşleri arasında tercihlerde bulunduk. Son olarak da, tez çalışmamız esnasında elde ettiğimiz bir takım sonuçları takdim ettik. Ve konu hakkında bazı tavsiyelerde bulunduk.
Özet (Çeviri)
This research shows the identity of the unlawful intentions of the contractors, especially in relation to marriage, taking into consideration the fact that intention for marriage is like soul for the body. Dealing with near-synonyms like intention, purpose, and aim necessitate the distinction between these terms especially with the overlapping relation between them. It requires high level of focus and accuracy to distinguish between them especially when overlap. Before starting with the topic we have to clarify the meaning of these terms and highlight the similarities, differences, and whether some of them is included in the other. In the first chapter, I explained the concept of 'intentions of contractors' in general then especially in relation to marriage. Then I stated that intentions of contractors are divided into two categories; lawful and unlawful, direct and in direct. This division is a result of the accurate distinction between 'intention' and 'purpose'. I considered the division I have established as the scientific base in clarifying the meaning of direct unlawful intentions and indirect unlawful intentions, and their consequences on the validity of the contract mentioning practical applications of these divisions. This dividing (direct and indirect intentions) led me to discuss the issue of multi-intentions so it was the title of the second chapter of this research. It is when direct and indirect unlawful intentions take place together. So I clarified the term of multi-intentions and explained its effects on marriage depending on the bases I've previously established. In fact, this research is considered as one unit; to understand later chapter, you need to understand the previous one/s, since each one smoothly leads you to the next. In the last chapter of the research, I mentioned some practical jurisprudences and applications of the unlawful intentions showing the relationship between these applications and the unlawful intentions trying to prevail some of the opinions of scholars over others depending on the bases and divisions I established in this research. Then I mentioned some results and recommendations I came out with from this research. Key word: intention _ purpose _ will _ marriage