Türkiye'de mülteci hukuku: Suriyeli sığınmacılara yönelik hak temelli uygulamaların bilinirliği
Refugee law in Turkey: Awareness of right- based practices for Syrian asylum seekers
  1. Tez No: 533081
  2. Yazar: MUSTAFA ŞAHİN FIRAT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Göç, Göçmen, Mülteci, Sığınmacı, Suriyeliler, Temel Hak ve Hürriyetler, Migration, Migrants, Refugees, Syrians, Asylum Seekers, Fundamental Rights and Freedom
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 174
Özet
Bu tez, 2010 yılında Ortadoğu'da ve Afrika'da başlayan“Arap Baharı”dalgasının 2011 yılında Suriye'ye sıçraması ile ortaya çıkan çatışmalar sonucu doğup büyüdükleri toprak parçasını terk etmek durumunda kalmış ve çatışmalar sonucunda Türkiye'ye sığınan Suriyelilerin, uluslararası hukuk ve ulusal mevzuatlardan doğan temel hak ve hürriyetlerini ortaya koymayı ve Türkiye'nin Suriyelilere yönelik sağlık, eğitim, çalışma ve hukuk alanlarına dair uygulamalarını tespit etmeyi amaçlamıştır. Çalışma, kuram ve uygulama olmak üzere iki ana bölümden oluşmaktadır. Kuramsal bölümde yerli ve yabancı literatürlerden yararlanılmış, uygulama bölümünde örneklem olarak seçilen Suriyelilere anket uygulanmıştır. Çalışmada, Türkiye'de bulunan Suriyelilerin temel hak ve hürriyetleri arasında olan sağlık, eğitim, çalışma ve hukuk alanlarına dair bilgi ve faydalanma düzeyi arasında anlamlı bir ilişkinin olduğu, haklara dair bilgi düzeyi artıkça faydalanma düzeyinin de artığı ancak haklara erişimi engelleyen dil bariyeri, fiziki alt yapı eksikliği, Suriyelilere yönelik olumsuz bakış açısı, personel eksikliği gibi durumların da olduğu sonucuna varılmıştır. Bu nedenle hak temelli uygulamaları tekrar gözden geçirmek gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
The“Arab Spring”which commenced in the Middle East and North Africa with a string of violence in 2010 moved to Syria in 2011. Due to conflict, the Syrian people were forced to flee the country they were born and grew up in with most arriving in Turkey. This thesis aims to reveal the fundamental rights and freedoms of the Syrian asylum seekers using International law and National legislation. At the same time, it aims to identify implementations in the fields of education, health, work and law for the Syrian asylum seekers in Turkey. The study consists of two main parts; theory and practice. In the theoretical section, local and foreign literature was used, in the implementation section, a questionnaire was applied to selected Syrian asylum seekers as a sample. Regarding this study there is significant relationship between knowledge and utilization levels of the fundamental rights and freedoms. When the level of knowledge of rights increases so does the level of utilization, but there are some restrictions to access to rights, like the language barrier, lack of infrastructure and staff. That's why implementations of rights should be checked on a regular basis.