The relationship between liquidity and profitability: A study in Borsa İstanbul
Likidite ve kârlılık arasındaki ilişki: Borsa İstanbul'da bir çalışma
- Tez No: 533085
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NURGÜN KOMŞUOĞLU YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Likidite, Kârlılık, Borsa İstanbul, Liquidity, Profitability, Borsa Istanbul
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Likidite ve karlılık (L & K), her sektördeki ticari ve sınaî kuruluşların en çok ilgilendiği önemli faktörlerden biridir. Bu göstergeler yolu ile şirketler ticaret piyasasındaki ilerlemelerini ve sürdürülebilirliklerini ölçebilir ve bunun yanı sıra pazarlama, satış ve lojistiğin mevcut ve gelecek yönleri hakkında fikir sahibi olabilirler. Likidite ve karlılık ilişkisini incelemek pazarda yeni gelişen şirketler için de avantaj yaratır. Bu nedenle, bu araştırma likiditenin karlılığı etkileyen birkaç faktörden biri olduğunu ortaya koymaktadır. Bu amaçla, Türkiye'de Borsa İstanbul'da listelenen şirketlerin likidite ve karlılık endeksleri incelenecektir. Likidite ve kârlılık oranları ilişkisini tespit etmek için şirketler sektöre göre sınıflandırılmıştır. Araştırma hipotezi, likidite ve karlılık arasındaki ilişkiyi ve bu ilişkinin BİST'te işlem gören 100 şirket için spesifikliğini doğrulamak için yapılan araştırmada dayanak alacağımız değişkenleri belirlemek için sunulmuştur. Sonuçlar, bazı sektörlerin likidite ve karlılık arasında pozitif bir ilişki gösterdiğini göstermiştir. Bazı sektörler likidite ve karlılık arasında negatif bir ilişki göstermiştir. Araştırmada, şirketler için çıkarılan sonuçlar ve sonraki araştırmaları yürütecek araştırmacılara önerilerle bazı tavsiyelerde bulunmaktadır. Tavsiyeler arasında işletmelerin işlerinin sürdürülmesi ve şirketlerin başarısız olmasını ve iflas riskini önlemek için en yüksek karlılık düzeyine ulaşılması için yeterli likidite bulundurulmaya devam edilmesi de yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
Liquidity and profitability (L & P) is one of the most important factors of interest to commercial and industrial institutions in all sectors. Through its indicators, companies can measure the extent of their progress and sustainability in the commercial market, as well as know about aspects that need more attention in the present and future aspects of marketing, sales and logistics. Interest in research in the liquidity and profitability relationship has benefits for emerging companies with a commercial sector in the market. Therefore, the research aims to find that liquidity is part of several factors affecting profitability. For this purpose, the indices of liquidity and profitability of companies listed on the Borsa Istanbul in Turkey will be examined. The companies have been classified by sector in order to ascertain the potential relationship between liquidity and profitability in the studied sectors according to liquidity and profitability rates. The research hypothesis was presented to identify the variables that we will rely on in the research to verify the relationship between liquidity and profitability and the specificity of this relationship for 100 companies listed on the Borsa Istanbul. The results showed that some sectors showed a positive correlation between liquidity and profitability. Some sectors showed a negative correlation between liquidity and profitability. The research presented several recommendations through the results extracted for companies and proposals for future researchers. The recommendations include continuing to maintain sufficient liquidity to maintain the work of enterprises and reach the highest level of profitability to avoid the failure of companies and the risk of bankruptcy.