Büyük kentlerden sahil kasabalarına yaşam tarzı göçü: Bodrum örneği üzerine niteliksel bir çalışma
Lifestyle migration from big cities to coastal towns: A qualitative study on the case of Bodrum
- Tez No: 533099
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET BOZOK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Göç, İç Göç, Yaşam Tarzı Göçü, Bodrum, Beyaz Yakalı ve Profesyoneller, Migration, Internal Migration, Lifestyle Migration, Bodrum, White-collar and Professionals
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Maltepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 171
Özet
Bu araştırmanın konusunu metropollerden sahil kasabasına göç eden insanların deneyimleri oluşturmaktadır. Beyaz yakalı ve profesyoneller araştırmanın hedef kitlesi olmuştur. İletişim, ulaşım ve perakende sektöründeki hızlı yaygınlaşmanın ve siyasi ve ekonomik hayattaki dönüşümlerin yaşandığı 2000'li yıllar araştırmanın zamansal çerçevesini ortaya çıkarmıştır. Göçün nihai noktası olarak popülerliği, coğrafik yapısı, doğal hayatı, batıya dönük yüzü ile özgürlüğü simgeleyen ve hızla artan gelişimi ile kente ait tüm imkanları sunan Bodrum ilçesi seçilmiştir. Sosyal bilimler göç literatürü ekonomik ve/veya zorunlu sebeplerle yapılan göçlerle ilgili araştırmaları kapsamaktadır. Ancak günümüzde göç olgusu ekonomik veya zorunlu göç gibi başlıklar altında tartışılamayacak kadar değişmiştir. Küreselleşme ve gelişen iletişim ağları bireylerin kendi iradi kararları ile kendi yaşamlarını kurgulamak üzere göç etme olanaklarını arttırmıştır. Bugüne kadar emekli göçü olarak incelenen bu göç türü günümüzde daha genç insanların da bu tercihlerini hayata geçirmeye başlamasıyla“yaşam tarzı göçü”başlığı altında incelenmeye başlanmıştır. Araştırma kapsamında 2017 Temmuz-Ağustos aylarında, 2000'li yıllardan bu yana Bodrum ilçesine göç etmiş, daha önce yaşadığı metropollerde beyaz yaka ve profesyonel meslek gruplarında çalışmış yirmisekiz kişi ile derinlemesine görüşme yapılmıştır. Görüşmeler sonucunda Bodrum'a göç eden bu katılımcıların göç kararını kendi iradi kararlarıyla aldıkları, metropol yaşamının onlar için vazgeçilebilir nitelik taşıdığı görülmüştür. Katılımcılar, daha iyi bir yaşamı hedefledikleri ve beklentilerini geldikleri yerlerde olumsuz olarak nitelendirdikleri faktörlere göre belirledikleri için Bodrum'a göç etmektedirler. Bu araştırmada arzuladıkları yaşam tarzlarına ulaşabilecekleri umudu ile Bodrum'a göç eden metropol kökenli kişilerin gerçekleştirdikleri bir“yaşam tarzı göçü”yaşandığı ortaya konmaktadır.
Özet (Çeviri)
The issue of this research is the experience of people who migrate to coastal towns from metropolitan cities. White-collar and professionals have been the target group of this research. The rapid spread of communication, transport and retailing sectors and transformations of the political and economic life in 2000s revealed the temporal frame of the research. As the final destination of migration, Bodrum was chosen as its popularity, geographic structure, natural life, representing freedom with facing to the west and all facilities belonging to the city with its rapidly growing development. The migration literature in social science includes research on economic and/or mandatory migration. Today, however, the phenomenon of migration has changed so much that it can not be discussed under the headings such as economic or forced migration. Globalization and developing communication networks increased the possibilities for individuals to migrate for making their own lives based own personal will. This type of migration, which was been studied as a retirement migration to this day, is recently began to be investigated under the heading of“lifestyle migration”, with younger people who began to realize their choices. This qualitative study has been made in July & August, 2017, with tweenty-eight participant who used to work as a white-collar and professionals in metropolises but migrated to Bodrum since 2000 to the present time. As a result of the interview it has been seen that the migrants made their decision voluntarily and metropolitans are dispensable any more for them. They migrated to Bodrum because they aimed for a better life and figured their expectations according to the factors that they considered negative in the place they came from. In this study it is presented that there is a“lifestyle migration”to Bodrum by metropolitan-originated people who carry a hope for satisfying their lifestyle expectations.