Edirne il merkezinde yaşayan yetişkinlerin sağlıklı yaşam biçimi davranışları ve fiziksel aktivite durumu ile kullandıkları zayıflama yöntemlerinin saptanması
Identification of healthy life behavior, physical activity and weight loss methods of adults from Edirne province
  1. Tez No: 533113
  2. Yazar: SİNEM ÖZER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYÇA ÇETİNBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: Healthy life, Body mass index, Physical activity, Healthy life, Body mass index, Physical activity
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Yaşam şekli sağlığı önemli derecede etkilemektedir. Sağlıklı yaşam sürerek hem hastalıklardan korunmak hem de daha kaliteli yaşamak mümkündür. Bu çalışmanın amacı; Edirne İl Merkezindeki Aile Sağlığı Merkezlerine başvuran 18 yaş ve üstü bireylerin sağlıklı yaşam biçimi davranışları ve fiziksel aktivite durumu ile kullandıkları zayıflama yöntemlerinin saptanmasıdır. Katılımcılara sosyodemografik, beslenme ile ilgili sorular ve antropometrik ölçümleri içeren anket formu ile birlikte Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışları Ölçeği II ve Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi uygulanmıştır. Elde edilen verilerden yararlanılarak gerekli sınıflandırmalar yapılmış ve ilgili analizler uygulanmıştır. Hiçbir zaman ana öğün atlamayanların Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışları Ölçeği II'den aldıkları puan sık sık ana öğün atlayanlardan anlamlı olarak yüksek bulunmuştur. Her zaman ara öğün atlayanların aldıkları puan nadiren ara öğün atlayanlardan ve hiçbir zaman atlamayanlardan anlamlı olarak düşüktür. Sık sık ara öğün atlayanların aldıkları puan, nadiren atlayanlardan anlamlı olarak düşüktür. Hepa aktiflerin aldıkları puan minimum aktif ve inaktiflerden yüksektir. Sağlık kontrolüne 3 veya 6 ayda bir gidenlerin aldıkları puan sık kontrole gitmeyenlerden anlamlı olarak fazladır. Popüler diyet uygulamış kişilerin beden kütle indeksi (BKİ) uygulamamışlardan anlamlı olarak yüksek, zayıflamak için ürün kullanmış kişilerin BKİ'si kullanmamışlardan anlamlı olarak yüksektir. Hastalığı olanların BKİ'si olmayanlardan, ilaç kullananların da kullanmayanlardan anlamlı olarak fazladır. Geliri 0-1000 ₺ olanların BKİ'si 1501-5000 ₺ ve 5000 ₺ üzeri olanlardan anlamlı olarak azdır. Eğitimi üniversite ve üzeri olanların BKİ'si ilkokul olanlardan anlamlı olarak azdır. Hepa aktiflerin yaşı ve BKİ'si minimum aktif ve inaktiflerden anlamlı olarak azdır. Sağlıklı yaşam için sağlıklı beslenilmeli, fiziksel aktivite arttırılmalı ve düzenli sağlık kontrolleri yaptırılmalıdır. Hastalığı olan kişilerin BKİ'si daha fazla olduğundan sağlık için ideal vücut ağırlığına ulaşılmalı ve korunmalıdır. İdeal vücut ağırlığına gelirken de sağlıklı beslenmeden ayrılmamak gerekir.
Özet (Çeviri)
Life style affects health considerably. By maintaining a healthy life, it is possible to be protected from diseases and to have a better life quality. The purpose of this study is to identify healthy lifestyle behaviour, physical activity and weight loss methods of adults (aged 18 and above) who applied to the Family Health Centers in the city center of Edirne. Participants were asked to fill a questionnaire which contains questions related to sociodemographic attributes, dietary behaviours and anthropometric measures along with Healthy Lifestyle Behavior Questionnaire II and International Physical Activity Questionnaire. Using the data obtained, the necessary classifications were made and related analyzes were applied. Individuals who never skipped main meals often score significantly higher on Healthy Lifestyle Behavior Scale II than those who skip the main meals. Individuals who skip snacks every time score significantly lower than those who skip snacks rarely or never skip snacks. Individuals who skip snacks frequently score significantly lower than those who skip snacks rarely. The score of hepa actives is higher than minimum active and inactive ones. The score of those who go to health checkup every 3 or 6 months is significantly higher than those who do not go to frequent checkups. Body mass index (BMI) of individuals who tried popular diets is significantly higher than the ones who didn't. Moreover, BMI of individuals who used weight loss medication is significantly higher than the ones who didn't. The individuals with health problems have higher BMI compared to the healthy ones. The individuals using drugs have BMI which is significantly higher compared to the ones who doesn't. The ones with income level between 0-1000 ₺ have significantly less BMI compared to those with income levels of 1501-5000 ₺ and above 5000 ₺. University graduates have BMI significantly lower BMI compared to primary school graduates. Age and BMI of hepa actives are significantly lower compared to minimum actives and inactives. For healthy life, it is necessary to maintain a healthy diet, increase physical activity and have regular health check-ups. Ideal body mass should be achieved and maintained to have a healthy life since the individuals with health problems have higher BMIs. While doing this, it is important to pursue a healthy diet.