Prediyabet hastaların sadece glisemik indeksi düşük diyet ile %5 ve %10 kilo kayıpları sonrası gelişen sağlık durumlarının incelenmesi
Exemination of health status for prediabetic patients after %5 and %10 weight loss with only low glisemic index diet
  1. Tez No: 533114
  2. Yazar: BAŞAK KEFELİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞAHENDE ESİN ŞEKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: Prediyabet, İnsülin direnci, Glisemik indeks, Zayıflama diyeti, Prediabetes, Insulin resistance, Glycemic index, Weight loss die
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Bu araştırma Bursa Biyofiz Tıp Merkezi Diyet Polikliniğine 1 Kasım 2017-1 Mart 2018 tarihleri arasında başvurmuş olan 18 yaş üstü, beden kütle indeksi (BKİ) 25kg/m² ve üzeri olan, 32 prediyabetik hasta ile yapılmıştır. Çalışmaya daha önce diyabet tanısı almamış veya aktif olarak antidiyabetik herhangi bir ilaç kullanmayan kişiler dahil edilmiştir. Araştırma egzersiz etkeni olmadan sadece diyet tedavisi ile glisemik indeksi(Gİ) düşük besinler kullanarak, az miktarda ağırlık kaybı (%5 ve %10) sağlanması ile prediyabet parametrelerindeki değişimi saptamak amacı ile yapılmıştır. Katılımcılardan araştırma başlangıcında, %5 ağırlık kaybı ve %10 ağırlık kaybı sağlandığında 3 kez kan örneği alınmıştır. Bu tetkiklerde; açlık kan şekeri, HbA1C, açlık İnsülin ve HOMA-IR değerlendirilmiştir. Verilerin değerlendirilmesinde SPSS v.21 istatistik paket programı kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, prediyabetik obezlerde egzersiz faktörü olmaksızın sadece GI düşük diyet ile açlık kan şekeri, HBA1C, açlık insülin ve HOMA-IR değerlerinde hem %5 hem de %10 ağırlık kaybında anlamlı düşüş tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study is conducted on 32 pre-diabetic patients, all above the age of 18, with body-mass index higher than 25kg/m² and has approached to Biyofiz Medicine Center Nutrition Polyclinic between 1 November 2017 and 1 March 2018. The study does not include any person who has been diagnosed with diabetes or has actively used any anti-diabetic medicine before the study. Purpose of the study is to determine the change in pre-diabetic parameters by providing low weight loss (between 5% to 10%) without any exercise effect, using only diet treatment and low glycemic index foods. Participants were given 3 blood samples, at the beginning of the study, when the weight loss was 5% and 10%. Fasting blood sugar level, HBA1C, fasting insulin level and HOMA-IR tests are examined. SPSS v.21 statistics tool is widely utilized in evaluation of the data. According to the results of the study, a significant decrease in both fasting blood glucose, HBA1C, fasting insulin and HOMA-IR was found in both 5% and 10% weight loss with GI low diet without exercise factor in prediabetic obesity.