Gebelikte ve doğum sonrasında nazal fizyolojinin anterior rinoskopi ve anterior rinomanometri ile kıyaslanması
The comparison of nasal physiology of pregnancy and postpartum period with anterior rhinomanometry and anterior rhinoscopy
- Tez No: 533156
- Danışmanlar: PROF. DR. MUHAMMET TEKİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: gebelik riniti, rinomanometri, SNOS, anterior rinoskopi, pregnancy rhinitis, rhinomanometry, SNOS, anterior rhinoscopy
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz ve Baş-Boyun Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı kadınlarda gebeliğin postpartum döneme ilerlemesiyle nazal havayolunda meydana gelen fizyolojik değişiklikler, gebelik riniti (Solunum yolu enfeksiyonunun diğer bulguları ve bilinen alerjik bir sebep olmaksızın gebelikte son 6 veya daha fazla haftadır olan ve PP 2. haftada kaybolan nazal konjesyon) sıklığı ve anterior rinoskopi (AnR), anterior rinomanometri (ARM) ve sübjektif nazal obstrüksiyon skoru (SNOS) arasındaki korelasyonun saptanmasıdır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmaya sigara içmeyen, sağlıklı, yaşları 19-35 (ortalama 27.50±4.66) arasında değişen herhangi bir respiratuar alerjisi veya kronik nazal veya sinüs problemi olmayan 20 kadın dahil edildi. Her bir trimesterde ve PP 2. haftada gebelerden ayrıntılı hikaye alma, anterior rinoskopi (AnR) ve anterior rinomanometri (ARM) aynı KBB hekimi tarafından yapıldı ve gebelerden sabahları olan burun tıkanıklığının düzeyini (Sübjektif Nazal Obstrüksiyon Skorlaması-SNOS) yok (0), hafif (1), orta (2), ciddi (3) veya tam tıkalı (4) olarak tarif etmesi istendi Bulgular: T1.'de AnR skorları düşük ve ARM'de TNİD normal sınırlardaydı. Gebeliğin ilerlemesiyle AnR skorları istatistiksel olarak anlamlı biçimde arttı ve doğum sonrası düştü. Benzer biçimde TNİD T2. ve T3.'te yükseldi doğum sonrası normal sınırlarda idi ancak istatistiksel olarak trimesterler ve PPP arasında anlamlı bir farklılık saptanmadı. GR gebelerin %60'ında tespit edildi. Sonuç: ARM ve AnR gebeliğin PPP'a ilerlemesiyle nazal fizyolojide meydana gelen değişikliklerin tespitinde kullanılan yararlı yöntemlerdir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to determine the physiological changes in a woman's nasal airway, the frequency of pregnancy rhinitis (nasal congestion present during the last 6 or more weeks of pregnancy without other signs of respiratory tract infection and with no known allergic cause, disappearing completely within 2 weeks after delivery), and the correlation among anterior rhinoscopy (AnR), anterior rhinomanometry (ARM) and subjective nasal obstruction score (SNOS) as she progresses through pregnancy into the postpartum period (PPP). Material and Method: Twenty non-smoking healthy women aged 19-35 (average 27.50±4.66) without a history of either respiratory allergy or chronic nasal or sinus problems were included in the study. At each trimester and PP 2. week of pregnancy detailed history taking, anterior rhinoscopy and anterior rhinomanometry were performed by the same ENT specialist and from then on, the participants noted, subjectively, morning levels of nasal obstruction (SNOS) ,(0=none, 1=slight, 2=moderate, 3=severe, 4=total obstruction). Results: In the first trimester the AnR score was low and the ARM findings were in normal range. The increase in AnR scores through pregnancy and the decrease at PPP were statistically significant. Similar to this the ARM findings increased through pregnancy and decreased to normal levels at PPP but these changes among trimesters and PPP were no statistically significant. The incidence of PR was %60. Conclusion: ARM and AnR are useful tools in the determination of nasal physiological changes as pregnancy progresses to PPP.