Psychoanalytic approaches to the effects of excessive religious ideologies in matthew gregory lewis' the monk: A romance and margaret atwood's the handmaid's tale
Matthew Gregory Lewis'in şeytanın gizli yüzü ve Margaret Atwood'un damızlık kızın öyküsü adlı romanlarında radikal dini ideolojilerin etkilerine psikanalitik yaklaşımlar
  1. Tez No: 533184
  2. Yazar: YEŞİM CARBAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET OĞUZ CEBECİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Religion, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Din, Ideoloji, Bireysellik, Psikanaliz, Psikoseksüel Gelişim, Kimlik, Cinsellik
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu tez çalışması, radikal dini öğretilere aşırı ölçüde bir tutkuyla bağlı olan kimselerin kaçınılmaz olarak psikolojik problemlerle karşı karşıya kalacaklarını tartışmaktadır. Çalışmada yer alan romanlar vasıtasıyla, acımasız dini liderlerin elinde yetişmiş baş karakterler, mental ve kişilik problemleri olan hastalar olarak görülecek ve bu problemlerin muhtemel sebepleri araştırılacaktır. Aşırı uç dini ideolojilerin onlara inananlardan koşulsuz şartsız itaat beklemeleri, din fanatiklerinin bireysel özelliklerinden feragat etmelerine sebebiyet verir. Bu durum ise yetişkinlik dönemindeki insanların çocukluk dönemlerine dönmelerine yol açar. Bir başka ifadeyle, yetişkinler, tıpkı erken yaşlardaki bir çocuk gibi, Freud'un Psikoseksüel Gelişim Kuramı'nda bahsettiği dönemlere özgü psikolojik problemlere tekrardan maruz kalır ve bu problemlerle boğuşurlar. Yetişkin insanların çocukluk travmaları ile savaşmaları, onların erken yaşlarda başlayan kimlik edinme sürecini de başarı ile atlatamamış olduklarının bir göstergesidir. Cinselliğin bireyin kimlik edinme sürecindeki önemi göz önüne alındığında, romanlarda bahsedilecek olan otoriter rejimlerin müritlerinin cinsel hayatlarını tamamen yasaklamaları ya da kısıtlamaları, söz konusu kişilerin kimlik edinememelerindeki baş faktörlerden birisini oluşturur. Bu tez çalışmasının ehemmiyeti ise bir psikanalitik edebiyat eleştirisi denemesi olarak, psikanalitik yaklaşımla hem romanı hem de baş karakterlerin iç dünyalarını yorumlamasında yatmaktadır.
Özet (Çeviri)
This dissertation argues that a person who is filled with great enthusiasm in pursuit of achieving extreme religious objectives is inevitably subjected to serious psychological problems. Through the novels in this study, the probable sources of severe personality and mental disorders of the protagonists are explored by means of regarding them as patients who are raised in the hands of merciless religious leaders. Due to the fact that excessive ideologies demand their devotees to comply with strict orders under any circumstances, individual aspects of followers are erased. This situation causes them to return to the early periods of their childhoods- that is, mature persons turn out to be infants who struggle to resolve the conflicts of Freud's early stages of psychosexual development. Living childhood traumas in adulthood is also an indication of the failure in the formation of identity in the infancy. Considering that sexuality is crucial in the process of creation of one's identity, strict ideologies' repressing or limiting sexual lives of their fanatics in the novels is one of the crucial reasons why they are not able to form their identities. This dissertation is worthy of attention as being an attempt to give an example of psychoanalytic literary criticism by means of utilizing psychoanalytic approach to interpret the novels and the protagonists' inner selves. Key Terms: Religion, Ideology, Individuality, Psychoanalysis, Psychosexual development, Identity, Sexuality