An Ethnomethodological approach to the female offenders in Sivas and Kocaeli jails
Sivas ve Kocaeli çevrelerinde kadın suçlular üzerine etnometodolojik bir yaklaşım
- Tez No: 53328
- Danışmanlar: PROF.DR. KAYHAN MUTLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: suçlular, değer yargıları, etnometodoloji, suç, sapma, offenders, value judgements, ethnomethodology crime, deviance
- Yıl: 1996
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
oz SİVAS VE KOCAELİ CEZAEVLERİNDE KADIN SUÇLULAR ÜZERİNE ETNOMETODOLOJİK BİR YAKLAŞIM MENOKAN, Elif Yüksek Lisans Tezi, Sosyoloji Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Kayhan MUTLU Eylül, 1996, 152 sayfa. Bu çalışma, üç cezaevinde (Sivas Kapalı, Sivas Yarıaçık ve Kocaeli Kapalı) yapılan görüşmelerde 67 kadın mahkumla ilgili olarak onların değer yargılarını ve aynı zamanda da aile yapılarıyla, demografik özellikleri ve dinle ilgili tutumları hakkında bilgi edinmeyi amaçlamaktadır. 27 sorudan oluşan anket formu temel alınarak mülakatlar gerçekleştirilmiş ve elde edilen sonuçlar SPSS programında yorumlanmıştır. Çalışmanın değer yargılarına dayanması nedeniyle dağılım çizelgesi hazırlanmış ve kadın mahkumların değer yargılarını ölçme amacıyla ele alınmıştır. Cezaevlerinde bulunan kadın mahkumların sosyal çevrelerine uyumsuzlukları nedeniyle mi suça eğilimli olup olmadıkları irdelenmek istenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AN ETHNOMETHODOLOGICAL APPROACH TO THE FEMALE OFFENDERS IN SİVAS AND KOCAELİ JAILS MENOKAN, Elif M. A. In Sociology Supervisor: Prof. Dr. Kayhan MUTLU September, 1996, 152 pages In this study, it is aimed to determine value judgements of female offenders and also their demographic characteristics, family structure, religious attitudes by the help of interviews in three jails (Sivas Closed, Sivas Semi- Open and Kocaeli Closed). The questionnaire including 27 questions have been the basis for the interviews and the data gathered from them have been analyzed on SPSS. Frequency distributions have been received to measure their value judgements. This study aims to determine whether the female offenders, who have different judgements from others in their social environment, tended to criminality as a result of social disagreement or not.