Huzurevinde yaşayan yaşlılarda beslenme durumunun değerlendirilmesi
The evaluation of nutritional situation of elderly nursing home residents
  1. Tez No: 533585
  2. Yazar: DUYGU GÜLGEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YENER BEKTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Antropoloji, Beslenme ve Diyetetik, Anthropology, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: Aging, female, male, nutrition, nursing home
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Antropoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
Yaşlılık ve yaşlanma kavramları çoğu zaman aynı anlamda kullanılmalarına rağmen farklı kavramları ifade etmektedirler (Zerman, 2008). Yaşlanma, her canlıda doğumdan ölüme kadar devam eden evrimsel bir süreç iken yaşlılık artan yaşın etkisini gösterme halidir (Emiroğlu, 1995). Dünya sağlık örgütü ise yaşlılığı,“çevreye uyum sağlayabilme yeteneğinin azalması”olarak tanımlar (Beğer ve diğ., 2012). Yaşlılık dönemi 64-74 (erken/genç yaşlılık), 75-84 (orta yaşlılık/yaşlılık), 85 ve üzeri ise ileri yaşlılık olarak 3'e ayrılır (Aksoydan diğ., 2008). Yaşın artması ile birlikte fizyolojik değişiklikler ve birçok sağlık sorunları ortaya çıkar. Bunlar arasında beslenme ile ilişkili sağlık problemlerinin önemli bir yer tuttuğu görülmektedir. Bu çalışmada Kırşehir ve Isparta Huzurevinde yaşayan 97 yaşlı bireye MNA (Mini Nutritional Assessment) beslenme tarama testi uygulanmış olup yaşlıların malnütrisyon durumları belirlenmeye çalışılmıştır. Mini Nütrisyonel değerlendirme toplumda ve huzurevinde/bakımevinde yaşayan, hastanede yatan, ayakta/poliklinikte takip edilen yaşlıların beslenme durumunun hızlı bir şekilde taranmasını ve değerlendirilmesini sağlayan, kısa sorularla ve basit ölçümlerle uygulanan bir testtir. Antropometrik ölçümleri, genel ve subjektif değerlendirmeyi ve besin alımına ilişkin soruları içermektedir. Yaşlıların cinsiyetlere göre beslenme durumları incelendiğinde, erkeklerin %45,6'sında, kadınların ise %32,5'inde beslenme sorununun olmadığı tespit edilmiştir. Erkeklerin %47,7'sinde malnütrisyon riski ve %7'sinde malnütrisyon tespit edilirken, kadınlarda bu oranlar sırasıyla %47,4 ve %12,4 olarak bulunmuştur. Yapılan analizde malnütrisyon durumu ile ilgili olarak cinsiyetler arasında anlamlı bir farklılık olmadığı görülmüştür. Anahtar kelime: beslenme, erkek, huzurevi, kadın, yaşlılık
Özet (Çeviri)
Aging is an evolutionary process that continues from birth to death in every organism, while older age is the effect of increasing age. The World Health Organization (WHO) defines aging as“a decreasing in ability to adapt to the environment”. The aging period is divided into 64-74 (early / young age), 75-84 (middle age/old age), 85 and older age is 3. With aging, physiological changes and many health problems arise. Among these problems, nutrition-related health disorder seem to have an important place. In this study, MNA (Mini Nutritional Assessment) was applied to 97 elderly individuals living in Kirsehir and Isparta Nursing Homes and tried to determine the malnutrition status of the elderly. The Mini Nutritional Assessment (MNA) is a simple tool, useful in clinical practice to measure nutritional status in elderly persons. Anthropometric measurements include questions about general and subjective assessment and nutrient uptake. When nutritional status of the elderly was examined according to gender, 45,6% of the males and 32,5% of the females were found to have no nutritional problems. Risk of malnutrition was found in 47,7% of males and malnutrition in 7% of males, whereas these rates were 47,4% and 12,4% in females, respectively. There was no significant difference between males and females in terms of malnutrition.