V. Grossman'ın Her Şey Geçip Gider ve F. Sunel'in Salkım Söğütlerin Gölgesinde eserlerinde tarihsel dönemin (1930-1953) karşılaştırılması
The comparison of historical period (1930-1953) between the works of Her Şey Geçip Gider of V. Grossman and Salkim Söğütlerin Gölgesinde of F. Sunel
  1. Tez No: 533588
  2. Yazar: NECMİYE AYŞİM PARLAKYILDIZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ GÜLTEKİN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Batı Dilleri ve Edebiyatı, Karşılaştırmalı Edebiyat, Türk Dili ve Edebiyatı, Western Linguistics and Literature, Comparative Literature, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Vasili Grossman, Fırat Sunel, Tarihsel Dönem, Sürgün, Karşılaştırma, Vasili Grossman, Fırat Sunel, Historical Period, Exile, Compare
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Karşılaştırmalı Edebiyat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Karşılaştırmalı Edebiyat Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 268
Özet
V. Grossman'ın Her Şey Geçip Gider ve F. Sunel'in Salkım Söğütlerin Gölgesinde Eserlerinde Tarihsel Dönemin (1930-1953) Karşılaştırılması başlıklı bu çalışmanın amacı, Josef Stalin'in, vatandaşlarını Sibirya'ya sürgüne gönderirken yaşanan ve insan onurunu ayaklar altına alan her türden insanlık dışı olayları, her iki yazarın romanlarında ne şekilde ele aldığını incelemek ve romanların birbirleri ile olay örgüsü, kişiler ve kurgu açısından benzerlikler ve farklılıklar arz edip etmediği göz önüne sermektir. Ayrıca, yazarların o dönemde uygulanan birtakım politikalar yüzünden yaşanan acıları insanlığın ortak belleğinde her daim canlı tutmak için izledikleri stratejinin neler olduğunu ortaya koymaktır. Karşılaştırmalı edebiyat bilimi verileri dikkate alınarak eklektik yöntem ve daha ziyade toplumbilimsel inceleme yönteminin ağırlık kazandığı bu çalışma söz konusu her iki eseri tarihsel dönem bağlamında değerlendirmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study, entitled The Comparison of Historical Period (1930-1953) Between The Works of Her Şey Geçip Gider of V. Grossman and Salkım Söğütlerin Gölgesinde of F. Sunel, is to examine how the two authors approach to all kinds of inhuman events in their novels which are incompatible with human dignity while Josef Stalin sent his citizens to Siberia into exile and to reveal whether there are similarities and differences between the two novels in terms of plot, characters and fiction. Besides, the aim of the study is to reveal what the strategies are that the authors pursue to keep alive griefs in collective memory of humankind which were suffered because of some policies in that period. This study which consists of eclectical and sociological analysing method by considering comparative literature datum, evaluates both novels within the context of historical period.