Örgüt yanlısı etik olmayan davranışlar ile bağlamsal performans arasındaki ilişkide liderin algılanan etik inancının moderatör rolü
The relationsip between unethical pro-organizational behavior and contextual performans the moderating role of perceived leader ethical conviction
- Tez No: 533589
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞEVKİ ÖZGENER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Örgüt Yanlısı Etik Olmayan Davranışlar, Bağlamsal Performans, Liderin Etik İnancı, Unethical Pro-Organizational Behavior, Contextual Performance, Perceived Leader Ethical Conviction
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Bu çalışmanın amacı sanayi işletmeleri açısından örgüt yanlısı etik olmayan davranışların bağlamsal performans üzerindeki etkilerini ve bu iki değişken arasındaki ilişkide liderin algılanan etik inancının düzenleyici rolünü analiz etmektir. Araştırmanın örneklemini Kayseri ilindeki organize sanayi bölgesindeki orta kademe yöneticileri oluşturmaktadır (n=242). Liderin algılanan etik inancı bağlamında örgüt yanlısı etik olmayan davranışların bağlamsal performans üzerindeki etkilerini ortaya çıkarmak için örneklemden toplanan bu çalışmanın verileri moderatör (düzenleyici) değişkenli regresyon analizi yardımıyla analiz edilmiştir. Araştırma bulgularına göre, örgüt yanlısı etik olmayan davranışların bağlamsal performans üzerinde negatif etkiye sahip olduğu, yani örgüt yanlısı olmayan etik davranışlardaki artışın bağlamsal performansta azalışa yol açtığı tespit edilmiştir. Ancak beklenilenin aksine liderin algılanan etik inancının bağlamsal performans üzerinde pozitif etkiye sahip olduğu saptanmıştır. Algılanan etik inancı düşük ve orta düzeyde ise örgüt yanlısı etik olmayan davranışlar ile bağlamsal performans ilişkisinde düzenleyici etkiye sahip olduğu, ancak liderin algılanan etik inancı puanları yüksek olduğunda ise düzenleyici etkiye sahip olmadığı gözlenmiştir. Yine örgüt yanlısı etik olmayan davranışların sadece bağlamsal performansın kişilerarası yardımlaşma boyutu üzerinde negatif ve anlamlı bir etkiye sahip olduğu belirlenmiştir. Son olarak imalat sanayi işletmeleri açısından örgüt yanlısı etik olmayan davranışların önlenmesi konusunda önerilerle birlikte araştırmanın bazı kısıtları olduğu belirtilmiş ve gelecekte bu konularda yapılacak araştırmalara ilişkin birtakım öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to analyze the effects of unethical pro-organizational behavior on contextual performance and the moderating role of perceived leader ethical conviction in the relationship between both of these variables for business in manufacturing industry. This research sampling consists of mid-level executives of business in manufacturing industry in Kayseri Province (n=242). Data acquired sampling has been analyzing by the help of the Moderated Regression Analysis the to show effects of unethical pro-organizational behavior on contextual performance in context of perceived leader ethical conviction. According to research findings, it established that unethical pro-organizational behavior had a negative effect on contextual performance; that is to say, the increase of unethical pro-organizational behavior resulted in a decrease in contextual performance. However, contrary to expectations, it stated that the perceived leader ethical conviction had a positive effect on contextual performance. At the low and middle levels of the perceived ethical conviction had a moderating effect on the relationship between unethical pro- organizational behavior and contextual performance, but it observed that when the perceived ethical conviction scores were high, had no moderating effecton the relationship between unethical pro-organizational behavior and contextual performance. Also, unethical pro-organizational behavior had a negative effect only on contextual performance interpersonal helping dimension. Finally, it was stated that the study has some limitations, together with some suggestions about preventing unethical pro- organizational behavior for businesses in manufacturing industry and suggestions about the research to be made in these topics in the future were presented.