SALT araştırmadaki Mustafa Şemsettin Şeniz Arşivi'nin sayısallaştırılması ve kataloglanması
Digitization and Cataloging of Mustafa Şemsettin Şeniz Archive in SALT research
  1. Tez No: 533599
  2. Yazar: SİNEM AYŞE GÜLMEZ SAYDAM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RIFAT GÜNALAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arşiv, Bilgi ve Belge Yönetimi, Archive, Information and Records Management
  6. Anahtar Kelimeler: Özel Arşivler, Şahıs Arşivleri, Milli Eğitim, Mustafa Şemsettin Şeniz Arşivi: Sayısallaştırma, Mustafa Şemsettin Şeniz Arşivi: Kataloglama, Private Archives, Personal Archives, National Education, Mimar Şemseddin, Mustafa Şemsettin Şeniz Archive: Digitizing, Mustafa Şemsettin Şeniz Archive: Cataloging
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgi ve Belge Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 416
Özet
Bu tez çalışmasında, bir kültür kurumu olan SALT ve misyonu ile SALT Araştırma bünyesindeki Mimarlık ve Tasarım Arşivi'ne 2013 yılında dâhil edilen Mustafa Şemsettin Şeniz'e ait evraklar incelenmiştir. 20. yüzyıl başlarında farklı kurumlarda mimar olarak görev yapan Mustafa Şemsettin Şeniz'e ait arşiv özel arşivlere örnek niteliğindedir. Çalışmada, Şeniz'e ait arşivin uluslararası standartlar çerçevesinde Dublin Core (DC) Üstveri (Metadata) Öge Kümesi'ne göre kataloglanması, sayısal ortama aktarılması ve araştırmacıların erişimine açılması amaçlanmıştır. Tez çalışmasının hedefi, farklı tür ve içerikteki belgeleri içeren arşivin içeriğinin anlaşılır kılınması ve araştırmacıların belgelere erişiminin kolaylaştırılmasını sağlamaktır. Sayısallaştırma ve erişim yöntemlerinden bahsedilerek bu süreçte karşılaşılan zorluklar ve çözüm yolları örneklerle birlikte ele alınmıştır. Arşivin nasıl tanımlandığının anlaşılabilmesi amacıyla Dublin Core (DC) Üstveri (Metadata) Öge Kümesi ve SALT Araştırmada gerçekleştirilen arşivsel tanımlama süreci açıklanarak tez çalışmasının sonunda arşiv kataloğuna, arşivden belgelere ve bu belgelerin transkripsiyonlarına yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, SALT as a cultural institution and its mission; SALT Research and the documents belonging to Mustafa Şemsettin Şeniz which were included in the Architecture and Design Archive comprised in SALT Research by 2013 were examined. The stated archive of Mustafa Şemsettin Şeniz, who worked as an architect in many different institutions at the beginning of the 20th century, are the examples of private archives. In this thesis, it is aimed to catalog the archive of Mustafa Şemsettin Şeniz on international grounds according to Dublin Core (DC) Metadata Element Set, to transfer it to digital environment and to facilitate the access of researchers to the archive. The aim of the study is to make the content of the archive containing the documents of different types and contents clear and to facilitate the access of the researchers to them. Digitization and access methods are discussed; the difficulties and solutions encountered in this process are mentioned with explanatory examples. In order to clarify how the archive is defined, the Dublin Core (DC) Metadata Element Set and the archival definition process performed in SALT Research are explained. The archive catalog, documents from archive and transcriptions of these documents are included at the end of the thesis.