Görsel sanatlar eğitiminde sanatçı odaklı etkinliklerin öğrenci performansına etkisi: Bedri Rahmi Eyüboğlu örneği
In visual arts education the effect of artist focused activities on student performance: Sample of Bedri Rahmi Eyüboğlu
- Tez No: 681718
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA ÇAPAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Bedri Rahmi Eyüboğlu, sanat eğitimi, görsel sanatlar dersi, sanat, Bedri Rahmi Eyuboglu, art education, visual arts lesson, art
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim-İş Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu araştırmada Türk sanatının 20. yüzyıldaki önemli temsilcilerinden biri olan, sanatın birden çok alanında üretim yapmış, bunları yaparken de içinde bulunduğu toplumun kültüründen etkilenen Bedri Rahmi Eyüboğlu'nun yaşamı ve sanatından yola çıkılarak ortaokul görsel sanatlar dersinde ne tür etkinliklerin yapılabileceği ve bu etkinliklerin öğrenci performansına etkisi incelenmiştir. Araştırma, sanatın birden çok türünde eser veren sanatçıların sayıca az olduğu düşünüldüğünde Bedri Rahmi Eyüboğlu'nun sanatını tüm yönleriyle tanıtması, öğrencilere salt bir sanatçı örneği sunmaktan öte dönemin özellikleri, sanatçının düşünce yapısı, edebi kişiliğiyle ve sanatıyla geçmiş ve gelecek arasında bir sanatçının nasıl köprü görevi üstlenebileceğini göstermesi nedeniyle önem arz etmektedir. Bu amaçla 7. sınıf görsel sanatlar dersi öğrencilerine Bedri Rahmi Eyüboğlu'nun sanatıyla ilişkili olarak hazırlanan etkinlikler yaptırılmıştır. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden, gözlem ve görüşme tekniği ile nicel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın katılımcıları Adana'daki, bir ortaokulda 7. Sınıfa devam eden 40 öğrenciden oluşmuştur. Katılımcılara Bedri Rahmi'nin eserlerinden yola çıkılarak hazırlanan; İç İçe Geçmiş Figürler, Motif Tasarımı, 3 Boyutlu Nesneler üzerine Resim (Atık Malzeme Üzerine Çalışma) ve Mektup Zarfı Tasarlamadan oluşan 4 farklı etkinlik yaptırılmıştır. Araştırma sonucunda gözlem, görüşme ve ürün değerlendirme formundan elde edilen verilerden, öğrencilerin büyük çoğunluğunun İç İçe Geçmiş Figürler etkinliğinden keyif aldıkları görülmüştür. Resimlerin jüri tarafından değerlendirilmesi sonucunda Atık Materyal Üzerine Çalışma etkinliğinden en nitelikli sonuca ulaşıldığı görülmüştür. Böylelikle öğrencilerin farklı etkinliklerden daha çok keyif aldıkları, öğrenmeye istekli oldukları ve çok yönlü bir sanatçı tanıyarak örnek bir sanatçı benimsedikleri bu doğrultuda çalışmalarında daha özgür oldukları görülmüştür. Görsel sanatlar eğitiminde uygulanan sanatçı odaklı etkinliklerin irdelenmesi, ihtiyaçlara ve gelecekte yapılabileceklere dair fikir verebilecek güncel bir çalışma olmasının, alana katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this research, based on the life and art of Bedri Rahmi Eyuboglu, one of the important representatives of Turkish art in the 20th century, who produced in more than one field of art, and who was affected by the culture of the society he was in while doing these, what kind of activities could be done in the secondary school visual arts class and how these activities could be affected by the student performance effect is studied. Considering that the number of artists who work in more than one type of art is thought to be few in number, the research is important because it demonstrate that it can introducing Bedri Rahmi Eyuboglu's art in all its aspects, how an artist acts as a bridge between the past and the future, with the characteristics of the period, the artist's mentality, his literary personality and his art, rather than merely presenting an artist example to the students. For this purpose, some activities that are related to the art of Bedri Rahmi Eyuboglu were carried out for he students of seventh grade. Among the qualitative research methods, observation and interview technique and quantitative research method were used in the research. The participants of the research consisted of 40 students attending the 7th grade in a secondary school in Adana. Prepared based on the works of Bedri Rahmi for the participants; 4 different activities were made, consisting of Nested Figures, Motif Design, Painting on 3D Objects (Working on Waste Material) and Designing Letter Envelopes. As a result of the research, it was seen from the data obtained from the observation, interview and product evaluation form that the majority of the students enjoyed the Nested Figures activity. As a result of the evaluation of the paintings by the jury, it was seen that the most qualified result was obtained from the Study on Waste Material activity. Thus, it has been seen that students enjoy different activities more, are willing to learn, and recognize a versatile artist and adopt an exemplary artist, and in this direction, they are more free to work. It is thought that examining the artist-oriented activities applied in visual arts education and being a current study that can give an idea about the needs and what can be done in the future will contribute to the field.