Ön çapraz bağ operasyonu geçiren hastalarda postoperatif ağrı kontrolünde USG eşliğinde uygulanan addüktör kanal bloğunda iki farklı dozda bupivakainin etkinlik ve komplikasyonlar yönünden karşılaştırılması
Comparison of two different differential bupivacia in effectiveness of postoperative pain in patients with previous cross bleed operation using efficiency of user and evaluation of efficiency and complications
- Tez No: 533666
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DİLEK ERDOĞAN ARI, UZMAN ARZU YILDIRIM AR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Analjezi, bupivakain, ön çapraz bağ onarımı, postoperatif ağrı, Analgesia, Anterior cruciate ligament repair, bupivacaine, postoperative pain
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Fatih Sultan Mehmet Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
ÖZET Amaç: Biz bu randomize kontrollü çift kör klinik çalışmamızda ultrasonografi (USG) eşliğinde uygulanan addüktör kanal bloğunda iki farklı dozda bupivakainin elektif ön çapraz bağ artroplastisi uygulanan hastalarda postoperatif ilk 24 saatlik dönemdeki analjezi etkinliğini araştırmayı hedefledik. Gereç ve Yöntemler: Sağlık Bilimleri Üniversitesi İstanbul Fatih Sultan Mehmet Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde 2016/72 nolu etik kurulu onayı ve bilgilendirilmiş hasta onamları alındıktan sonra genel anestezi altında önçaprazbağartroplastisiuygulanacak ASA I-III risk grubunadahil 60 hasta randomize olarak 3 grubaayrıldı. Cerrahi öncesinde USG eşliğinde 10 cm'lik periferik nörostimülatör iğnesi kullanılarak Grup 1'deki hastalara 20 ml % 0,25'lik bupivakain, Grup 2'deki hastalara da 20 ml % 0,125'lik bupivakain ile addüktör kanal bloğu uygulandı. Grup 3'te ise addüktör kanala 20 ml serum fizyolojik verildi. Cerrahi sonlanmadan önce tüm gruplara tenoksikam 20 mg ve ondansetron 8 mg intravenöz (iv) yolla uygulandı. Bütün hastalara standart olarak postoperatif ağrı kontrolü için morfin ile Hasta Kontrollü Analjezi (HKA) ve 8 saatte bir tenoksikam 20 mg iv yolla uygulandı. Hastaların postoperatif dönemde istirahat ve hareket halindeki ağrı düzeyleri 10cm'lik Vizüel Analog Skala (VAS) ile değerlendirildi. Morfin tüketimi, bulantı ve kusma skoru, ek analjezik ihtiyacı ve hasta memnuniyet seviyesi kaydedildi. Bulgular: Gruplar arasında demografik veriler açısından fark bulunmamıştır (p>0,05). Grup 3'ün tüm zamanlarda istirahat ve hareket halindeki VAS değerleri, Grup 1 ve Grup 2'den; Grup 2'nin istirahat ve hareket halindeki VAS değerleri ise Grup 1'den yüksek bulunmuştur (p0,05). Sonuç: Çalışmamızda ön çapraz bağ artroplastisi uygulanan hastalarda %0,125'lik ve %0,25'lik bupivakain ile uygulanan addüktör kanal bloğu kontrol grubuyla karşılaştırıldığında 24 saat boyunca yeterli analjezi sağlamıştır. Yüzde 0,125'lik bupivakainin etkinliği %0,25'lik bupivakaine göre daha düşük ve daha kısa süreliydi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Introduction and Objective: In this randomized controlled double blind clinical trial, we aimed to investigate the efficacy of analgesia in the first 24 hour period in patients who underwent elective anterior cruciate ligament arthroplasty of two different doses of bupivacaine in the adductor channel block under ultrasound (USG) guidance. Material and Methods: In Sağlık Bilimleri Üniversitesi Istanbul Fatih Sultan Mehmet Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi after approval of the 2016/72 ethics committee approval and informed patient consent 60 patients in the ASA I-III risk group undergoing anterior cruciate ligament arthroplasty under general anesthesia were randomly divided into 3 groups. Before surgery adductor channel block applied using a 10-cm peripheral neurostimulatory needle accompanied by USG, with 20 ml 0,25% bupivacaine to patients in Group 1 and 20 ml of 0,125% bupivacaine in patients in group 2. In Group 3, 20 ml of saline was given to the adductor canal. Tenoxicam 20 mg and ondansetron 8 mg intravenous (iv) were administered to all groups before surgery. All patients received Patient Controlled Analgesia with morphine (PCA) and tenoxicam 20 mg every 8 hours were administered iv to the all patients as standard for postoperative pain control. Postoperative pain and resting pain levels were evaluated with 10 cm Visual Analogue Scale (VAS) in the postoperative period. Morphine consumption, nausea and vomiting score, additional analgesic need and patient satisfaction level were recorded. Results: There was no difference between the groups in terms of demographic data (p>0,05). Group 3's had higher resting and moving VAS values at all times, from Group 1 and Group 2; Group 2 had higher VAS values at rest and in motion than Group 1(p0,05). Conclusion: In our study, the adductor channel block applied with 0,125% and 0,25% bupivacaine in patients who underwent anterior cruciate ligament arthroplasty provided adequate analgesia for 24 hours compared to the control group. Bupivacaine activity of 0,125% was lower and shorter than bupivacaine 0,25%.