The discussion of political Islam and democracy in Afghanistan within the context of post-WWII Era.
Afganistan'da İkinci Dünya Savaşı sonrası dönem bağlamında siyasal İslam ve demokrasi tartışması
- Tez No: 646330
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSAMETTİN İNAÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: İslam, Siyasal İslam, Demokrasi, Hükümet, Politika, Devlet, Afganistan, Islam, Political Islam, Democracy, Government, Politics, State, Afghanistan
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 192
Özet
Afganistan, çoğu muhafazakar ve dindar olan Müslüman nüfusun % 99'undan fazlası ile Asya'nın kalbinde yer almaktadır. İslam'ın Afganistan'daki siyaset üzerinde uzun geçmişten beri bir etkisi vardır ve din, siyasetin ayrılmaz bir parçasıdır. Afganistan'da 1963-1973 yıllarında görülen demokratik dalga, İslamcıların ve komünistlerin neden olduğu darbeler, müdahaleler ve savaşlar sonucunda devam edemedi. Mısır ve Hindistan'da, halifeliğin kaldırılmasına, yeni dünya düzenine ve çeşitli alanlarda Müslüman geri kalmışlığına tepki olarak bazı kişilerin sosyal ve siyasi gruplar kurmasıyla siyasal İslamcı hareketleri ortaya çıktı. İslamcı hareketlerin öncülleri olarak bilinen Mısır Müslüman Kardeşleri ve Mevdudi Cemaati İslami, 1960'lardan sonra Afganistan'da siyaseti etkiledi. Afganistan, uzun bir istikrarsızlık geçmişine sahip bir ülkedir ve siyasal İslam, bu durumun en büyük oyuncularından biridir. Bu çalışma, 2. Dünya Savaşı sonrası dönemde Afganistan'da siyasal İslam ve demokrasi ve bunların birbirleriyle olan ilişkileri ve etkileri ile ilgili literatür alanındaki boşluğu doldurmayı amaçlamaktadır. Demokrasi ilk bölümde geniş bir şekilde tanımlanmış ve tartışılmıştır. İkinci bölümde siyasal İslam ve özellikleri ayrıntılarıyla tartışılmış olup amaç, farklı Müslüman ve gayrimüslim hareketlerin ve yazarların fikirlerine göre İslam ve demokrasi ve İslam'daki yönetim türü hakkında uygun cevaplar bulmaktır. Üçüncü ve son bölüm, İslamcı hareketlerin ortaya çıkmasından önceki Afganistan tarihine, 1960'larda siyasi İslami hareketlerin oluşumunu ve bu hareketlerin ve diğerlerinin 1960'lardan sonra neden olduğu duruma odaklanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Afghanistan is located in the heart of Asia with over 99% of the population Muslims, most of whom are conservative and religious. Islam has an influence on politics in Afghanistan from the long past and religion is an integral part of politics. Democratic wave in Afghanistan has seen in the years of 1963-1973, but could not continue as a result of coups, interventions, and wars caused by Islamists and communists. Political Islam movements emerged in Egypt and India via the establishing social and political groups by some individuals as a reaction to the abolition of the caliphate, the new world order, and Muslim backwardness in various fields. Muslim Brotherhood of Egypt and Jamaat-e Islami of Mawdudi, who are known as predecessors of Islamist movements influenced politics in Afghanistan after the 1960s. Afghanistan is a country with a long history of instability, and political Islam is one of the major players in the situation. This study aims to fill the gap in the literature area about political Islam and democracy in Afghanistan and their relation and influence on each other within the context of post-WWII era. Democracy is defined and discussed widely in the first chapter. Political Islam and its characteristics are discussed with details in the second chapter and the aim is to find suitable answers about Islam and democracy and type of governance in Islam according to the ideas of different Muslim and non-Muslim movements and authors. The third and last chapter focuses on Afghanistan history before emerging of Islamist mevements, the formation of political Islamic movements in the 1960s, and the situation caused by these movements and others after the 1960s.