Konjenital kalp hastalığı tanısıyla izlenen olguların nörogelişim açısından değerlendirilmesi
Evaluation of cases with congenital heart disease in terms of neurodevelopment
  1. Tez No: 533674
  2. Yazar: TUBA KAÇMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ RAHMİ BAKİLER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Konjenital kalp hastalığı, Bayley-III testi, Nörogelişim geriliği, Congenital heart disease, Bayley-III test, Neurodevelopment retardation
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Tepecik Eğt. ve Arş. Hast.
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Konjenital Kalp Hastalığı Tanısıyla İzlenen Olguların Nörogelişim Açısından Değerlendirilmesi Konjenital kalp hastalığı en sık görülen doğumsal anomalidir. Konjenital kalp hastalıkları olan çocuklarda nörogelişim problemlerinin sağlıklı çocuklara göre daha sık gözlendiği bilinmektedir. Konjenital kalp hastalığı gözlenen olgularda altta yatan hastalık ve kronik hipoksi sonucu nörogelişimsel problemler karşımıza çıkmaktadır. Kardiyak hastalık ne kadar karmaşık ise; o oranda nörogelişimsel bozukluklar arttığı tespit edilmiştir. Çalışmamız konjenital kalp hastalığı tanısı almış olan hastaların nörogelişim geriliği açısından gerilik saptanıp saptanmadığı araştırılmak amacıyla planlanmıştır. Bu amaçla; Sağlık Bilimleri Üniversitesi İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Kardiyoloji bölümünce takip edilen 2017 Temmuz-2018 Aralık tarihleri arasında 24. aydan küçük hastalar incelemeye alınmıştır. Genetik sendrom, epilepsi, hipoksik doğum gibi nörolojik probleme sebep olacak hastalar çalışmaya dahil edilmemiştir. Çalışmaya 30 hasta alınmış olup, hastalara 24. ayda Bayley-III gelişim testi uygulanmıştır. Hastalar ameliyat olan ve olmayan, siyanotik olan ve olmayan, konjestif kalp yetmezliği olan ve olmayan, 12. aylıktan önce ameliyat olan ve 12. aylıktan sonra ameliyat olan olarak gruplandırılmıştır. Hastaların elde edilen test sonuçları SPSS 24.0 ile Student-t testi kullanılarak karşılaştırıldı. Bütün hasta gruplarında elde edilen ortalama değerler toplum oranı ile benzer olarak tespit edildi ve gruplar arasında anlamlı fark gözlenmedi. Konjenital kalp hastalığı tanısı ile izlenen gerek ameliyat olan veya olmayan, gerek siyanotik olan veya olmayan olgularda yapılan Bayley-III testi sonuçlarına göre nörogelişimsel gerilik saptanmadı.
Özet (Çeviri)
Evaluation of Cases with Congenital Heart Disease in terms of Neurodevelopment Congenital heart disease is one of the commonly observed congenital anomalies. It is known that neurodevelopment problems are more common in children with congenital heart disease than healthy children. Neurodevelopmental problems arise from underlying diseases and chronic hypoxia in patients with congenital heart disease. If the cardiac disease is more complex, it is determined that neurodevelopmental disorders increase. The aim of our study was to investigate whether patients with congenital heart disease were found to be retarded for neurodevelopment retardation. For this purpose; The patients who were younger than 24 months were included in the study between July 2017 and December 2018, followed by the Department of Pediatric Cardiology of İzmir Tepecik Teaching and Research Hospital, Health Sciences University. Patients which would cause neurological problems such as genetic syndrome, epilepsy, hypoxic birth were not included in the study. Thirty patients were included in the study and Bayley-III development test was performed in the patients at the age of 24th month. Patients were grouped as having a surgical operation or not, with and without cyanotic congestive heart failure, with surgery before 12 months and after 12 months. The test results of the patients were compared using the Student-t test using SPSS 24.0. The mean values that obtained in all patient groups were found to be similar to the population rate and no significant difference was observed between the groups.There was no neurodevelopmental delay according to the Bayley-III test results in patients with congenital heart disease who were either cyanotic or not.