Iraklı tüketicilerin Türk mallarına karşı olan etnosentrik eğilimlerinin belirlenmesi
Determination of ethnocentric trends of Iraqi consumers to Turkish goods
  1. Tez No: 533739
  2. Yazar: QAHTAN WAHBI HASAN ALI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA METE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Türkiye, Tüketici Etnosentrizmi, Satın Alma, Irak, Turkey, Consumer Ethnocentrism, Purchasing, Iraq
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Lojistik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Tüketicilerin satın alma davranışları üzerinde pek çok faktör etkili olup bunlardan birisi de etnosentrizmdir. Kendi ülkesinin ürünlerini satın alma eğilimi yüksek olan tüketicilerin etnosentrizm eğilimleri de yüksektir. Küreselleşmenin etkisiyle günümüz dünyasında herhangi bir yerde üretilmekte olan ürünün üretildiği ve tüketildiği coğrafi bölgenin kültürel özellikleri ile bu özelliklerin pazara giriş ve pazarda tutunma süreçlerine etkisi önemlidir. Kültürel farklılıklar pek çok güçlüğü de beraberinde getirmekte olup bunlar içerisinde en önemlilerden birisi tüketici etnosentrizmidir. Rekabetin en üst boyutlarda yaşandığı günümüz iş dünyasında firmalar pazarlama stratejilerini belirlerken hedef tüketicilerin etnosentrizm eğilimlerini de göz önünde bulundurmak zorundadırlar. Bu çalışmada Irak'taki tüketicilerin etnosentrik eğilimleri üzerinde etkili olan faktörlerin belirlenmesi ve ayrıca etnosentrik eğilimlerin tüketim davranışları üzerindeki etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda 250'si (%61) kadın, 160'ı (%39) erkek olmak üzere toplam 410 kişi çalışmaya dahil edilmiştir. Yapılan çalışma neticesinde etnosentrik eğilim ile Türkiye yapımı ürünlere ilişkin genel tutum arasında pozitif yönlü, çok zayıf ve anlamlı bir ilişki, Türkiye yapımı ürünleri satın alma eğilimi ile arasında pozitif yönlü, zayıf ve anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Many factors are effective on consumers' buying behavior and one of them is ethnocentrism. Consumers who have a high tendency to buy their country's products have a high tendency to ethnocentrism. Due to the impact of globalization, the cultural characteristics of the geographical region in which the product is produced and consumed in any place in today's world and the effect of these properties on market entry and market holding processes are important. Cultural differences bring with it many difficulties and one of the most important ones is consumer ethnocentrism. In today's business world where the competition is at the highest level, companies have to take into consideration the ethnocentrism tendencies of the target consumers while determining their marketing strategies. In this study, it was aimed to determine the factors affecting the ethnocentric tendencies of consumers in Iraq and also to investigate the effect of ethnocentric tendencies on consumption behaviors. For this purpose, a total of 410 people, 250 (61%) female and 160 (39%) male, were included in the study. As a result of the study a positive, very weak and significant correlation between ethnocentric tendency and general attitudes against Turkey made products, a positive, weak and significant correlation between buying Turkey made products trends was determined.