Türk ve İranlı tüketicilerin yeşil satın alma davranışlarına ilişkin karşılaştırmalı bir araştırma
A comparative study towards the green purchasing behavior of Turkish and Persian consumers
  1. Tez No: 465648
  2. Yazar: SARA MOSAVICHECHAKLOU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEHRA BOZBAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Çevre Bilgisi, Sosyal Etki, Çevresel Tutum, ÇevreselKaygı, Algılanan Çevre Sorunlarının Önemi, Algılanan Çevresel Sorumluluk, Algılanan Tüketici Etkinliği, Çevreci İmaj Endişesi, Yeşil Ürün, Yeşil Tüketici Davranışı, Yeşil Satın Alma Davranışı, Environmental Information, Social Influence, Environmental Attitude, Environmental Concern, The Importance of Perceived EnvironmentalProblems, Perceived Environmental Responsibility, Perceived Consumer Efficiency, Perceived Environmental Image, Green Product, Green Consumer Behavior, Green Purchasing Behavior
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Pazarlama Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 303
Özet
Tüketicilerin çevre sorunlarının artışına paralel olarak gelecek konusunda endişelenmeleri ve bunu satın alma davranışlarına yansıtmaları işletmeleri çevreci politikalar ve stratejiler uygulamaya itmiştir. Bu bağlamda tüketici profilinin tanımlanmasına yönelik çalışmalar pazarlama literatüründe önemli bir konu haline gelmiştir. Literatürde yapılan inceleme sonucunda yeşil satın alma davranışına etkili çeşitli faktörler tespit edilmiştir. Tüketicilerin çevre sorunlarına yönelik tutumlarının ve yeşil ürün satın alma davranışlarını etkileyen faktörlerin belirlenmesi firmaların pazarlama faaliyetlerinde başarılı olmaları ve buna bağlı olarak rekabet üstünlüğü sağlama açısından büyük önem taşımaktadır. Bu çalışma, Türk ve İranlı tüketicilerin yeşil ürün satın alma davranışları üzerine etkili yeşil satın alma davranış öncüllerini belirlemenin yanı sıra tüketicilerin yeşil satın alma davranış öncülerinin sosyo-demografik özellikleri itibariyle farklılıklarını saptamaktır. Aynı zamanda Türk ve İranlı tüketicilerin yeşil satın alma davranışlarının ve bu davranışları etkileyen faktörlerinin karşılaştırma değerlerini ele almaktadır. Araştırma sonuçları göstermektedir ki Türk ve İranlı tüketicilerin yeşil ürün satın alma davranış öncülleri yeşil satın alma davranışı üzerine anlamlı ve olumlu etki bırakmaktadır. Yeşil satın alma davranış öncüllerinden çevre bilgisi ile çevreci imaj endişesinin her iki örneklemde de yeşil satın alma davranışı üzerinde en etkili değişken olduğu, aynı zamanda buna ek olarak Türk tüketicilerden farklı olarak İranlı tüketicilerin algılanan tüketici etkinliği değişkeni de yeşil satın alma davranışı üzerinde etkili değişken olduğu saptanmıştır. Her iki ülke tüketicilerinin yeşil satın alma davranış öncülleri sosyo-demografik özellikleri bakımından genel olarak benzerlik gösterdiği bulunmuştur. Yine analizler sonucunda Türk ve İranlı tüketicilerin yeşil satın alma davranışı ve yeşil ürün satın alma davranış öncüllerinden çevresel tutum, algılanan tüketici etkinliği ve algılanan çevresel sorumluluk değişkeni hariç diğer değişkenler itibariyle birbirinden farklı olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The concerns of consumers about future in parallel with the increase of environmental problems and its reflections on the consumers' buying behaviors have led to the companies to apply environmentalist policies and strategies. In this context, to identify the profiles of consumers has become an important issue for the literature of marketing. In reviewing the literature related to the buying behavior of the green product, various factors have been identified to be effective. Identification of factors in relation to the attitudes of consumers towards environmental problems and buying green products are significance importance because of its relation to the companies' success in marketing practices and in securing supremacy in competition with rival companies. In this study, existence of relationship between Turkish and Iranian consumers a green product purchasing behavior and attitudes pioneer, relationships are examined to determine the direction and strength as well as consumers' purchasing green behavior, according to the socio-demographic profiles of the leading edge. At the same time, it compares the factors that influence the Turkish and Iranian consumers' behavior of purchasing green. The results of the research show that the green product behavior pioneers of Turkish and Iranian consumers have a logical and positive effect on the green purchasing attitude. Two of the antecedents of green purchasing behavior; environmental knowledge and environmental image concern are the most effective variables both for the two samples. Moreover, differing from Turkish consumers; Persian consumers' perceived consumers' efficiency variable is also have effect on green purchasing behavior. Both Turkish and Persian consumers green purchasing antecedents are nearly same according to the socio-demographic characteristics. And also as a result of the analysis, Turkish and Persian consumers' green purchasing behavior and green purchasing behavior antecedents are differing from each other except environmental attitude, perceived consumers' efficiency and perceived environmental responsibility.