Hürmetçi sazlığı (Kayseri) koruma alanının ağır metal kirliliği açısından değerlendirilmesi
Evaluation of heavy metal pollution of Hurmetci marsh (Kayseri) protected area
- Tez No: 533760
- Danışmanlar: PROF. DR. DİLEK DEMİREZEN YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Ağır Metal Kirliliği, Hürmetçi Sazlığı, Kirlilik Derecesi, Heavy Metal Pollution, Hürmetci Marsh, Pollution Degree
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu çalışmada, Hürmetçi Sazlığı'ndaki (Kayseri) sediment ve sudaki ağır metal konsantrasyonları (Fe, Cr, Cu, Zn, Pb ve Ni) ölçülmüştür. Hürmetçi Sazlığı, tatlı su ekosistemlerini barındıran ve kuş türlerine barınak sağlayan, Türkiye'deki ulusal öneme sahip sulak alanlardan biridir. Sazlığın farklı bölgelerindeki su ve sediment kalitesi ve altı ağır metal (Fe, Cr, Cu, Zn, Pb ve Ni) açısından Kirlilik Faktörü ve Derecesi kullanılarak değerlendirildi. Hesaplamalara göre, Cu için kirlilik faktörü Cf idi: 5,3 ve bu oran diğer metallere oranla çok daha fazladır. Su ve sediment analizleri, Hürmetçi Sazlığı'nın Pb, Ni, Zn ve kısmen Cu ve ile kirlendiğini gösterdi. Çalışma alanı havzasındaki tüm örnekleme sahaları, kontrol değerleri ile karşılaştırıldığında genellikle daha fazla ya da daha az kirlendiği gözlenmiştir. Çalışma alanı, foseptik çukurları, gübre kullanımı ve endüstriyel faaliyetler nedeniyle oldukça zarar görmüştür. İlkbahar ve sonbahar mevsimlerinde bazı ağır metallerin konsantrasyonları arasında güçlü pozitif yönde korelasyon tespit edildi. Hürmetçi Sazlığını korumak için, hem yerel hem de ulusal hükümetlerin su ve sediment kalitesini artırmak adına acil görev dağılımı ve yönetim politikaları uygulamalıdırlar.
Özet (Çeviri)
In this study, concentrations of heavy metals (Fe, Cr, Cu, Zn, Pb and Ni) were measured in bottom sediments and water in Hürmetçi Marsh (Kayseri). Hürmetçi Marsh is one of the nationally important wetlands in Turkey, embodying fresh water ecosystems and providing a shelter for bird species. The water and sediment quality and of six heavy metals (Fe, Cr, Cu, Zn, Pb and Ni) in the different locations of Marshland were assessed using the Pollution Factor and Degree.According to calculations, the pollution factor for Cu was Cf: 5,3 and this rate was much more than other metals.Analyses of water and bottom sediments indicated that the Hürmetçi Marsh was polluted with Pb, Ni,Zn and partly with Cu. All sampling sites in the study area basin are generally more or less polluted when compared with the control values.Study area is highly damaged due to pollution from fosseptic wastes, using of fertilizers and industrial activities. Strong positive correlation was found between concentrations of some heavy metals in spring and in fall seasons. To protect the Hürmetçi Marsh, management policies must be implemented to improve water and sediment quality, which is an urgent task for both local and national governments.