Termal bariyer kaplamaların elektro biriktirme yöntemleriyle üretimi ve karakterizasyonu
Production and characterization of thermal barrier coatings by electrodeposition method
- Tez No: 533769
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BİLAL DEMİREL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: NiCrAl, YSZ, Elektro kaplama, Termal Bariyer Kaplama, NiCrAl, YSZ, Electro plating, Thermal Barrier Coating
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu tez çalışmasında elektro kaplama yöntemleri kullanılarak NiCrAl bağ kaplamalar ve üst YSZ kaplamadan oluşan termal bariyer kaplamalar üretilmiştir. Bağ kaplamanın üretilmesi için kompozit elektro kaplama yöntemi, üst kaplamanın üretilmesi için ise elektroforetik kaplama yöntemi seçilmiştir. Bağ kaplama ve üst kaplamanın üretiminde kullanılan proses koşullarının optimizasyon çalışmaları yapılmıştır. Kompozit elektro kaplama prosesini tanımlayan dört adet matematiksel model geliştirilmiştir. Bu modeller Ni, Cr, Al ve kaplamanın yüzey pürüzlülüğünü tanımlamaktadır. Geliştirilen modeller elektro kaplama sonrası üretilen kaplamaların kompozisyonun belirlenmesinde başarıyla kullanılmıştır. Bununla birlikte elektroforetik kaplama prosesini tanımlayan üç farklı matematiksel model geliştirilmiştir. Bu modeller ise kaplanan YSZ miktarını, paketleme yoğunluğunu ve kaplama kalınlığını tanımlamaktadır. Üretilen kaplamalara oksidasyon testi uygulanmıştır. Oksidasyon testi sonrasında Al2O3 tabakasının bağ kaplamanın üzerinde oluştuğu görülmüştür. Üretilen kaplamalara yapışma mukavemeti testi de uygulanmıştır. Termal bariyer kaplamaların yapışma mukavemeti 24 MPa olarak ölçülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this thesis, thermal barrier coatings consisting of NiCrAl bond coatings and upper YSZ coating were produced by using electroplating methods. Composite electroplating method has been chosen to produce bond coat. The electrophoretic coating method has been chosen to produce the topcoat. Central composite design was applied to optimize electroplating process. Four mathematical models have been developed to describe the composite electroplating process. These models describe the Ni, Cr, Al composition and surface roughness of the bond coat. The developed models were used successfully to determine the composition of the coatings produced after electroplating. However, three different mathematical models have been developed to describe the electrophoretic coating process. These models define the mass of coated YSZ, packing density and coating thickness. Oxidation test was applied to the produced coatings. After the oxidation test, it was seen that Al2O3 layer was formed on the bond coat. Adhesion strength test was applied to the coatings. The adhesion strength was measured for thermal barrier coating was 24 MPa.