Kılavuzlu-Yenicekale-Çuhadarlı (Kahramanmaraş) arasında kalan miyosen birimlerinin stratigrafisi ve mikropaleontolojik özellikleri
Stratigraphy and micropaleontological characteristics of the miocene remains between the Kilavuzlu-Yenicekale-Cuhadarlı (Kahramanmaras)
  1. Tez No: 533768
  2. Yazar: MELİKE HELİN ERGİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLDEMİN DARBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Aslantaş formasyonu, Karataş formasyonu, stratigrafi, planktonik foraminifer, Kahramanmaraş, Aslantaş formation, Karataş formation, stratigraphy, planktonic foraminifera, Kahramanmaraş
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Çalışma alanı, Doğu Torosların batısında, Kahramanmaraş-Andırın arasında yer almaktadır. Bu bölge, Toros Orojenik Kuşağı ve güneyindeki Güneydoğu Anadolu Otoktonu arasındaki sıkışmalı rejimin etkisinde kalan alan ile Anadolu ve Afrika levhalarının sınırında bulunmaktadır. İnceleme bölgesinde bulunan tektonik hatlar, Neojen birimlerinin gelişimini kontrol eden havzaların açılıp-kapanmasını sağlamaktadır. Bu çalışmanın amacı; çalışma alanında yüzlek veren Miyosen birimlerinin paleontolojik verilerle detaylı stratigrafik özelliklerinin ortaya konmasıdır. Bölgede, Miyosen yaşlı birimler en altta Aslantaş formasyonu ile temsil edilir. Bu birimler üzerinde uyumlu olarak Hacıveliler formasyonu bulunur. Formasyon, Karataş formasyonu tarafından uyumlu olarak üzerlenir. Çalışma alanının en genç birimlerini geç Miyosen yaşlı Döngele formasyonu oluşturur. Tüm birimler Kuvaterner yaşlı karasal birimlerle uyumsuz olarak üzerlenir. Aslantaş formasyonu, yer yer irili ufaklı bloklar kapsayan kırıntılı ve karbonatlı kayalardan; Hacıveliler formasyonu resifal kireçtaşlarından; Karataş formasyonu, çakıltaşı, kumtaşı, kiltaşı, şeyl ile kanal dolgusu birimlerinden ve Döngele formasyonu ise deltaik özellikteki çakıltaşı, kumtaşı, çamurtaşından oluşur. Yapılan mikropaleontolojik çalışmalar sonucunda, Aslantaş formasyonunda; Globigerinoides bulloideus Crescenti, Globigerinoides quadrilobatus (d'Orbigny), Globigerinoides trilobus (Reuss), Globigerinoides bisphericus Todd, Dentoglobigerina altispira (Cushman ve Jarvis, 1936), Globoquadrina dehiscens (Chapman, Parr ve Collins), Globigerinella obesa (Bolli) ve Globigerinella praesiphonifera (Blow) planktonik foraminifer türleri tanımlanmıştır. Karataş formasyonunda ise, Globigerinoides bulloideus Crescenti, Globigerinoides obliquus Bolli, Globigerinoides quadrilobatus (d'Orbigny), Globigerinoides trilobus (Reuss), Globigerinoides bisphericus Todd, Orbulina bilobata (d'Orbigny), Orbulina suturalis (Brönnimann), Orbulina universa (d'Orbigny), Globoquadrina dehiscens (Chapman, Parr ve Collins), Dentoglobigerina venezuelana (Hedberg) ve Globigerinella praesiphonifera (Blow) gibi planktonik foraminifer türleri tanımlanmıştır. Döngele formasyonunun ıraksak kesimlerinden derlenen örnekler içinde herhangi bir fosil kaydına rastlanmamıştır. Çalışma alanında yüzlek veren sedimanter birimlerin stratigrafik konumları yanında mikropaleontolojik bulgular da dikkate alınarak, Aslantaş formasyonunun Burdigaliyen-Langiyen; Karataş formasyonu orta-(?)geç Miyosen ve Döngele formasyonu ise geç Miyosen yaşlı olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The study area is located in the area between Kahramanmaraş-Andırın in the West of Eastern Taurus Mountain. This region is located on the border between the the Anatolian and African plains in the area under the influence of the compressive regime between the Southeast Anatolian Autochthon and Taurus Orogenic Belt. The tectonic lines in the study area enabled the basins to control the development of the Neogene units. The purpose of the study is to make up detailed stratigraphical analyses of the Miocene units using paleontological data. The Miocene units in the study area are represented by Burdigalian-Langhian Aslantaş formation at the bottom levels. These sequences conformably overlapped by middle Mİocene Hacıveliler formation. Middle-(?) late Karataş formation conformably covered the Hacıveliler formation. The youngest sediments of the study area is late Miocene Döngele formation sediments. All the stratigraphic units is unconformably covered by Quaternary terrestial. The Aslantaş formation is composed of detritic sediments and carbonat rocks consisting large and small blocks, The Hacıveliler formation is formed by reefal carbonates,The Karataş formation is includes conglomerates, sandstone, claystone, shale and channel fill, and Döngele formation is consist of conglomerates, sandstone and mud which are shows deltaic characters. As a result of the micropaleontological studies, the planktonic foraminifera species such as Globigerinoides bulloideus Crescenti, Globigerinoides quadrilobatus (d'Orbigny), Globigerinoides trilobus (Reuss), Globigerinoides bisphericus Todd, Dentoglobigerina altispira (Cushman and Jarvis, 1936), Globoquadrina dehiscens (Chapman, Parr and Collins), Globigerinella obesa (Bolli) and Globigerinella praesiphonifera (Blow) were determined in the Aslantaş formation. A planktonic foraminifera assemblages includes species such as Globigerinoides bulloideus Crescenti, Globigerinoides obliquus Bolli, Globigerinoides quadrilobatus (d'Orbigny), Globigerinoides trilobus (Reuss), Globigerinoides bisphericus Todd, Orbulina bilobata (d'Orbigny), Orbulina suturalis (Brönnimann), Orbulina universa (d'Orbigny), Globoquadrina dehiscens (Chapman, Parr and Collins), Dentoglobigerina venezuelana (Hedberg) and Globigerinella praesiphonifera (Blow) were identified in the Karataş formation. No fossil record was found in the samples taken from distal levels of the Döngele formations. Besided the stratigraphical position of the sedimentary units crop out in the study area, and also results of the micropalaeontological studies, it can be say that the Aslantaş formation is deposited in the Burdigalian-Langhian age, The Karataş formation is deposited in the middle-(?)late Miocene age and the Döngele formations is deposited in the late Miocene age.